Met het weekend voor de deur serveren we voortaan elke vrijdag het leukste, spannendste of meest opmerkelijke nieuws uit de cryptowereld. Helder uitgelegd en verpakt als snackable content, voor nieuws- en leergierige ondernemers die allesbehalve expert zijn in deze boeiende materie maar zich daar wel graag in willen verdiepen.

1. Januari historisch gezien een topmaand voor crypto

Sinds 2018 is Bitcoin elk jaar met een behoorlijke knal begonnen, telkens met een stijging van 7% tot 36% in de maand januari. Analisten hebben hoge verwachtingen voor de cryptomarkten in 2022.

Eén van de signalen is een daling van de institutionele verkoop - zoals grootbanken en investeringsbedrijven - zodra het nieuwe jaar begint, evenals de mogelijkheid dat meer kapitaal zijn weg vindt naar de cryptomarkten.

De laatste weken van het jaar zijn momenten wanneer de institutionele eigenaars verkopen om belastingverliezen te oogsten, of om hun jaarlijkse rendement op te krikken.

2. Bitcoin viert zijn 13de verjaardag

Op 3 januari 2009 bracht de raadselachtige en anonieme Satoshi Nakamoto het Genesis-blok met de eerste 50 Bitcoins uit. Nakamoto’s visie was een door de gemeenschap gestuurde digitale munt. Hij beschouwde de banken als corrupt en onbetrouwbaar en wou deze buitenspel zetten. Moneypower to the people, zeg maar.

13 jaar later doet Bitcoin het nog steeds goed met een marktkapitalisatie van bijna 1.000 miljard dollar. De cryptomunt is nu in handen van miljardairs, banken, beroemdheden, overheden, investeringsfondsen en bedrijven en massa’s individuele beleggers, wat aantoont hoe ver Bitcoin het in zijn korte bestaan al heeft geschopt.

3. Microstrategy kocht in december maar liefst 1914 Bitcoin bij

De CEO van Microstrategy en Bitcoin-voorstander Michael Saylor tweette recent: “As of 12/29/21 we #hodl ~124,391 bitcoins”.

HODL (hold on for dear life) is een populaire term bij beleggers in cryptocurrency die van plan zijn om stevig vast te houden aan hun investeringen.

Het feit dat dit soort bedrijven sterk investeert in Bitcoin zegt veel over de geloofwaardigheid en acceptatie van cryptomunten.

De totale investering van het mede door Saylor opgerichte enterprise-analytics softwarebedrijf in Bitcoin is nu 5,9 miljard dollar waard. Het bedrijf kocht die bitcoins voor ongeveer 3,75 miljard dollar. Dat zou betekenen dat MicroStrategy meer dan 2 miljard dollar heeft verdiend aan zijn investering.

4. Door Elon Musk gehypte ‘memecoin’ wordt ontwikkeld als volwaardig project

De DOGE-coin werd in 2013 ontwikkeld als een grap/experiment. Het is een satirische hommage aan bitcoin, ontworpen om geen echt doel te dienen. En toch is het - naar marktwaarde - momenteel de 12de meest waardevolle cryptocurrency, volgens CoinMarketCap.

De Dogecoin Foundation, een non-profit organisatie die als doel heeft de ontwikkeling van de meme coin te ondersteunen door belangenbehartiging, heeft haar allereerste road map gelanceerd met daarop een aantal nieuwe projecten.

In februari suggereerde Elon Musk in een tweet dat dogecoin ‘de toekomstige valuta van de aarde’ zou kunnen zijn. Musks betrokkenheid bij de DOGE community heeft geholpen de cryptocurrency ‘mooooning’ (dixit Musk) te sturen, samen met andere alternatieve cryptocurrencies.

5. Nog maar 10% van de 21 miljoen Bitcoins te minen

Bitcoin heeft in december een nieuwe mijlpaal bereikt: 90% van de totale voorraad van 21 miljoen Bitcoin is gemined. Dit betekent dat er al 18,89 miljoen bitcoins in omloop zijn, terwijl de resterende 10% nog moet worden gemined.

Volgens de algoritmes van Bitcoin zullen de laatste bitcoinmunten pas in 2140 worden gemined, bijna 120 jaar vanaf nu. De moeilijkheidsgraad van het minen zal verder blijven toenemen, terwijl de beloning elke vier jaar met de helft wordt verminderd. Om je een idee te geven: het duurde slechts 12 jaar voordat 90% van de totale Bitcoin-voorraad was gemined.

Volgens de algoritmes van Bitcoin zullen de laatste bitcoinmunten pas in 2140 worden gemined, bijna 120 jaar vanaf nu

Bitcoin-mining is het proces waarmee nieuwe bitcoins in omloop worden gebracht; het is ook de manier waarop nieuwe transacties door het netwerk worden bevestigd en een kritiek onderdeel van het onderhoud en de ontwikkeling van het blockchain-grootboek.

Mining wordt uitgevoerd met behulp van gesofisticeerde hardware die een uiterst complex rekenkundig probleem oplost. De eerste computer die de oplossing voor het probleem vindt, krijgt het volgende blok bitcoins.