Mastercard wil crypto naar de massa brengen door het banken gemakkelijker te maken om crypto-gerelateerde diensten aan te bieden. De betalingsgigant heeft een nieuw programma aangekondigd om financiële instellingen in staat te stellen diensten voor het verhandelen van crypto aan hun klanten aan te bieden.

De tool wordt gelanceerd in samenwerking met Mastercard's bestaande partner Paxos Trust Company. Paxos staat bekend om het faciliteren van soortgelijke diensten aan wereldwijde betalingsgigant PayPal, dat in 2020 zijn eerste cryptodiensten lanceerde.

Binnen het nieuwe partnerschap zal Paxos namens de banken handel in crypto en bewaringsdiensten aanbieden, terwijl Mastercard zijn technologie zal inzetten om cryptohandel te integreren in de interfaces van de banken.

Mastercard en Paxos zullen zorgen voor naleving van de regelgeving en veiligheid - twee belangrijke redenen die banken aanvoeren om de activaklasse te vermijden. Onder de naam "Crypto Source" is het programma ontworpen om gebruikers in staat te stellen cryptocurrencies te kopen, bewaren en verkopen, aangevuld met Mastercard's eigen Crypto Secure-oplossing voor extra beveiliging.

Bij de aankondiging van het nieuws verwees Mastercard naar de Mastercard New Payments Index van 2022, waarin wordt gemeld dat 29% van de bevraagden wereldwijd cryptocurrency als investering aanhoudt. Maar liefst 65% van de bevraagden gaf naar verluidt aan een voorkeur te hebben om cryptodiensten aangeboden te krijgen door hun huidige vertrouwde financiële instelling.

Walter Hessert, Head of Strategy bij Paxos, benadrukte ook de omvang van Mastercard's wereldwijde netwerk van financiële instellingen. Volgens Hessert zal de nieuwe tool banken "de meest vertrouwde manier bieden om veilige, betrouwbare crypto-activa aan te bieden."

Volgens Jorn Lambert, Chief Digital Officer bij Mastercard, zou het "kortzichtig zijn om te denken dat een beetje cryptowinter het einde inluidt." Terwijl de industrie een bearmarkt of "cryptowinter" doormaakt, zei Lambert dat meer activiteit in de toekomst kan leiden tot meer transacties en de kernactiviteiten van Mastercard kan voeden.

"Er zijn veel consumenten die echt geïnteresseerd zijn in crypto, maar die zich veel zekerder zouden voelen als die diensten door hun financiële instellingen worden aangeboden," aldus Lambert.

Cryptocurrencies zijn ironisch genoeg bedoeld om banken en tussenpersonen zoals Mastercard en Visa te ontwrichten. Hun onderliggende technologie, de blockchain, laat transacties toe zonder tussenpersonen.

Toch zei Lambert dat ze nog geen verzet hebben gezien tegen hun betrokkenheid. Crypto staat volgens hem op het punt om echt mainstream te gaan en moet nog samenwerken met de gevestigde spelers om dat te bereiken. "Het is moeilijk te geloven dat de crypto-industrie echt mainstream zal gaan zonder de financiële industrie zoals we die kennen te omarmen," zei Lambert.