De Duitse winkelketen Media Markt heeft aangekondigd dat het een pilootproject met Bitcoin-automaten zal lanceren in Oostenrijk. De multinational zal deze geldautomaten in het hele land installeren zodat gebruikers gemakkelijk Bitcoin kunnen omwisselen aan een van hun filialen.

Media Markt heeft samengewerkt met Coinfinity en Kurant. Op dit moment heeft Kurant ongeveer 200 Bitcoin-automaten. De pinautomaten bevinden zich in verschillende Europese landen waaronder Duitsland, Oostenrijk, Griekenland en Spanje.

Media-Markt begon in 2019 met het testen van deze functionaliteit in een van zijn filialen in Wenen. Vanwege de sterke vraag is het besluit er gekomen om uit te breiden. Stefan Grill, algemeen directeur van Kurant zegt dat het installeren van dergelijke automaten in de detailhandel zou helpen om meer nieuwkomers in de cryptowereld aan te trekken.

Crypto-automaten zullen de omwisseling van fiatvaluta met digitale activa vergemakkelijken. Het zal gebruikers in staat stellen crypto op te nemen maar ook fiatvaluta's te storten. De kleinste eenheid van Bitcoin genaamd Satoshis, kunnen worden opgenomen door een wallet-adres te scannen.

Oostenrijk was een van de eerste landen die Bitcoin omarmden en dit soort geldautomaten installeerden in de Europese Unie. Op de dag van vandaag heeft Oostenrijk ongeveer 139 werkende Bitcoin-automaten die Bitcoin Teller Machines worden genoemd.

Volgens gegevens van CoinATMRadar zijn er meer dan 36 800 Bitcoin-geldautomaten over de hele wereld. De overgrote meerderheid bevindt zich in de VS, Europa neemt slechts een klein deel voor zijn rekening. Momenteel telt België 48 van deze automaten.