Meta onderzoekt hoe virtuele munteenheden kunnen helpen om gebruikers naar het nieuwe Metaverse platform te lokken. Dit willen ze doen door een digitaal token te creëren dat alleen op Meta-platforms kan worden besteed.

Om de dalende advertentie-inkomsten tegen te gaan doordat gebruikers overstappen naar nieuwe concurrenten zoals TikTok overweegt Meta Financial Technologies, de financiële tak van Meta, om een nieuwe cryptocurrency te creëren die is ontworpen voor de Metaverse. Volgens Financial Times heeft de nieuwe virtuele valuta tot nu toe intern de naam ‘Zuck Bucks’ gekregen.

Volgens bronnen binnen het bedrijf zal Meta waarschijnlijk geen Zuck Bucks op een soort blockchain zetten maar wel bedrijfsmodellen volgen die in-app tokens gebruiken die centraal worden gecontroleerd door het bedrijf.

Ook kijkt Meta naar Creator Coins die influencers of populaire paginas op Instagram zouden kunnen uitgeven als deel van een aandeel in hun gemeenschap.

Meta Financial Technologies lijkt een poging te doen om zijn traditioneel op sociale media gerichte bedrijfsmodellen uit te breiden naar e-commerce en betalingen. Het is niet duidelijk of deze diensten zullen worden geïntegreerd met bestaande bedrijven zoals Facebook of Instagram of dat het aparte systemen zullen zijn.

Vorige maand zei CEO Mark Zuckerberg dat NFT’s ook op de agenda staan. Hij onthulde dat ze naar Instagram zouden komen, zowel via creatie door gebruikers als via het bedrijf dat zijn eigen Trademark NFTs uitgeeft.

Meta’s grote uitbreiding komt na verschillende mislukte pogingen om zich te wagen aan cryptocurrency. Eerder dit jaar doken er al berichten op dat er plannen waren voor Diem, Meta's poging tot een in USD gedekte stablecoin. Dit plan viel volledig in duigen als gevolg van toegenomen regulerend toezicht.

Hoewel er nog geen aanwijzingen zijn over hoe dit nieuwe project de inkomsten van Meta zouden kunnen verhogen, verdienen bedrijven zoals Roblox inkomsten met in-app munten door ze rechtstreeks aan gebruikers te verkopen.

Meta hoopt dat digitale tokens gebruikers zullen aanmoedigen om op haar platform te blijven en zo haar dalende advertentie-inkomsten te kunnen compenseren.