Crypto maakt snelle en grensoverschrijdende donaties mogelijk die financiële instellingen omzeilen die betalingen aan de overheid en allerhande hulporganisaties zouden kunnen blokkeren.

Adressen voor Bitcoin- en Ether-portemonnees werden gedeeld op het officiële Twitter-account van het land en op het profiel van vice-premier Mykhailo Fedorov.

Vitalik Buterin, medeoprichter van de Ethereum-blockchain had zijn bezorgdheid geuit dat de Twitter-accounts gehackt zouden zijn, wat betekent dat alle crypto donaties in de handen van kwaadwillenden terecht zouden kunnen komen.

Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Transformatie heeft bevestigd dat de oproep voor donaties in cryptocurrencies echt is - en dat de communicatiekanalen ‘veilig’ zijn. “We proberen bij te dragen aan de overwinning van Oekraïne en de internationale gemeenschap bewust te maken van wat er in ons land gebeurt.”

Uit gegevens blijkt dat de Bitcoin- en Ether-portemonnees momenteel samen 6,5 miljoen euro bezitten - en dat er de afgelopen uren honderden donaties zijn gedaan.

Vrijwilligersgroepen en niet-gouvernementele organisaties in Oekraïne accepteren al langer donaties in cryptocurrency.