De Oekraïense regering gaat een NFT collectie lanceren die de geschiedenis van de Russische invasie markeert met unieke digitale kunst. De digitale activa zullen worden gebruikt om de oorlogsinspanningen en media-activiteiten van Oekraïne te financieren.

Alex Bornyakov, de Oekraïense minister van digitale transformatie, vertelt in een interview met The Guardian dat de NFT-collectie een digitaal museum van de Russisch-Oekraïense oorlog zal worden. “We willen ons verhaal met de wereld delen in NFT-formaat.”

NFT’s geven de kopers het eigendom van een uniek digitaal item. Virtuele kunstwerken zijn momenteel zeer populair, zelfs als het item gemakkelijk kan worden gekopieerd. Bornyakov legt uit dat elk token een kunstwerk zal bevatten dat een verhaal van een betrouwbare nieuwsbron vertegenwoordigt. “We willen dat het cool is en dat het er goed uitziet.”

De NFT-collectie komt er na het succes van de oproep van de Oekraïense regering om donaties in cryptocurrency. Deze passeerden recent de kaap van 55 miljoen euro. Een van de donaties bevatte ook een CryptoPunk NFT ter waarde van €182.000.

De donaties in crypto hebben geholpen om duizenden kogelvrije vesten, lunchpakketten, geneesmiddelen en andere benodigdheden voor de strijdkrachten te kopen.

Bornyakov voegt eraan toe dat de “digitale diplomatie” van Oekraïne grote resultaten heeft opgeleverd, waarbij sociale-mediaplatforms de inhoud van Russische staatsmedia zoals Russia Today en Sputnik hebben geblokkeerd of gelabeld als misinformatie. “We hebben sociale-mediaplatforms en internationale bedrijven ervan overtuigd om Rusland te blokkeren, uit Rusland te verdwijnen of hun informatiebeleid volledig te wijzigen.”