PostNL kondigde recent aan dat ze een virtuele postzegel ontwikkelen samen met de Oostenrijkse post, dat al in 2019 een cryptozegel lanceerde. Het bedrijf hoopt met dit initiatief een nieuwe generatie verzamelaars aan te spreken en dat de zegel zal uitgroeien tot een populair verzamelobject.

‘Er zijn steeds meer mensen die zich verdiepen in de wereld van crypto en NFTs, toch kent het grote publiek ze alleen van naam. Met deze cryptopostzegel maken we NFTs nu toegankelijk voor een breder publiek. We hopen dat we zo meer mensen kunnen enthousiasmeren voor deze bijzondere nieuwe stap in de wereld van het verzamelen,’ verklaart Bob van Ierland, directeur Mail Nederland bij PostNL.

De fysieke postzegel zal gebruikt kunnen worden als elke andere postzegel, de digitale versie is een NFT (Non Fungible Token) en wordt zichtbaar door een QR-code op de fysieke postzegel te scannen.

Deze kan verzameld, uitgewisseld en verhandeld worden via de blockchain. De postzegel is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage. Het is nog niet bekend hoe groot die oplage is en waar de zegel te koop zal zijn.

Het initiatief van PostNL is ongetwijfeld goed bedoeld. Wel is het door de dubbele werking met een fysieke postzegel eerder een ingewikkeldere manier is om NFTs uit te leggen. Tom Cassauwers legt in dit artikel op Bloovi uitgebreid uit wat NFTs zijn, hoe ze werken en hoe ze een nieuwe digitale economie mogelijk maken.