Solana, dat vaak een "Ethereum-killer" wordt genoemd, is sinds september 2021 ten minste zeven keer volledig of gedeeltelijk offline geweest. De blockchain werd in januari al geplaagd door problemen toen het dienststoringen en verminderde prestaties leed gedurende negen van de 31 dagen in de maand.

Dubbele transacties kregen de schuld voor de tweede uitval in januari. Eind april en begin mei was Solana opnieuw down gedurende bijna acht uur als gevolg van NFT minting bots die het netwerk overweldigden.

Solana Labs mede-oprichter Anatoly Yakovenko legde in een tweet uit wat er gebeurde: "Durable nonce instruction caused part of the network to consider the block is invalid, no consensus could be formed."

"Durable transaction nonce" verwijst naar een mechanisme dat volgens de officiële Solana documentatie de typische korte levensduur van een transactieblok hash aanpakt. Een bug in de functie zorgde ervoor dat nodes verschillende outputs genereerden, wat resulteerde in een mislukte consensus, wat uiteindelijk de laatste periode van downtime veroorzaakte.

SOL-prijzen hebben een enorme klap gekregen en zijn de afgelopen 24 uur met bijna 14% gezakt tot onder €37. Het token van het netwerk is nu 85% gezakt vanaf het hoogste punt van €243 in november 2021, en het staat op het punt om uit de top 10 van projecten per marktkapitalisatie te glippen.