Als gevolg van de tsunami van westerse sancties overweegt Rusland om Bitcoin te accepteren als betaalmiddel voor natuurlijke grondstoffen zoals gas en olie.

Na de sancties die het Westen naar aanleiding van Russische oorlog met Oekraïne heeft opgelegd, besloot het Kremlin om niet langer betalingen in euros of dollars uit vijandige landen te aanvaarden.

Nu overweegt de top van het Kremlin om Bitcoin als betaalmiddel voor belangrijke exportproducten te accepteren. Het is echter onduidelijk of het relatieve gebrek aan liquiditeit van Bitcoin internationale handelstransacties van die omvang kan ondersteunen.

De oorlog in Oekraïne heeft de spanningen tussen Rusland en de westerse wereld doen oplopen. Om de Russische indringers te straffen, heeft het Westen meerdere sancties aangekondigd. Verschillende Russische media zijn in Europa geblokkeerd en de tegoeden van banken, oligarchen en parlementsleden in het buitenland zijn bevroren.

Poetin heeft zijn mening over bitcoin moeten bijstellen. In 2021 zei de Russische leider dat hij wel geloofde in de waarde van bitcoin, maar dat hij er niet van overtuigd was dat het de Amerikaanse dollar kon vervangen bij het afwikkelen van oliehandel.

Deze onverwachte houding gaf een stevige boost aan de Bitcoin-prijzen. Sinds enkele dagen lijkt de prijs van de digitale munt weer in de lift te zitten. In deze context geloven veel marktwaarnemers dat Bitcoin terug koers zou kunnen zetten richting de mijlpaal van $100.000. Momenteel heeft de koers van de munt zich gestabiliseerd rond de €43.000.

De potentiële belangstelling van Rusland voor cryptocurrency heeft tot bezorgdheid geleid bij Westerse centrale banken. Voor de toespraak van Vladimir Poetin beschuldigde Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank, cryptocurrency ervan dat ze het omzeilen van de vele Westerse sancties tegen Rusland mee helpen faciliteren.