Het Russische ministerie van Financiën staat dicht bij de afronding van het wetsontwerp over de regelgeving voor cryptocurrency en is van plan om crypto als betaalmiddel te legaliseren.

Het wetsvoorstel gaat ook in op crypto mining en kan de lokale industrie eindelijk duidelijkheid geven. Onder het wetsvoorstel zal crypto een erkende betaalmethode worden die "geen monetaire eenheid is van de Russische Federatie." Crypto zal ook worden gevalideerd als een investering.

Het wetsvoorstel is echter niet voor iedereen gelijk en alleen cryptocurrencies die "geen link hebben met personen of organisaties" zullen als legaal in het land worden beschouwd.

Dit betekent waarschijnlijk dat men zal kunnen betalen met Bitcoin, maar niet met stablecoins zoals Tether. Het is momenteel nog onduidelijk welke cryptocurrencies Rusland zal bevoordelen.

Als het wetsvoorstel ongewijzigd wordt aangenomen, zullen bedrijven tal van andere verantwoordelijkheden krijgen zoals het opstellen van jaarverslagen, het bijhouden van registers van eigenaars van digitale valuta, het dagelijks opslaan en back-uppen van handelsgegevens en het uitvoeren van interne audits.

De dienstverleners zullen worden opgenomen in een speciaal register en hun activiteiten zullen een vergunning krijgen en onder toezicht staan van een door de regering aangestelde bevoegde instantie.

Deskundigen menen dat de strenge eisen ertoe zullen leiden dat veel beleggers zich tot de zwarte markt en andere illegale opties zullen wenden. Volgens hen zullen alleen de grootste financiële instellingen als handels- of beursoperator kunnen optreden.

De eisen zijn volgens blockchain-expert Mikhail Uspensky "extreem overdreven" en alleen de grootste financiële instellingen zullen in staat zijn om eraan te voldoen. Bovendien zullen alleen Russische entiteiten zich mogen aanmelden voor de rol van crypto-operator.

Buitenlandse beurzen zullen een lokale dochteronderneming moeten oprichten om een licentie te verkrijgen, maar velen van hen kunnen verhinderd worden om dit te doen door de toenemende westerse sancties over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Tot ongenoegen van de VS en Europa kan Rusland door te diversifiëren in Bitcoin en andere (digitale) valuta de afhankelijkheid van dollars en euro's verminderen en zo de sancties ontlopen die het land zijn opgelegd.