Elektrische automaker Tesla verkocht het grootste deel van zijn Bitcoin (BTC) reserves in het tweede kwartaal. "Vanaf het einde van het tweede kwartaal hebben we ongeveer 75% van onze Bitcoin-aankopen omgezet in fiatvaluta", aldus Tesla in het laatste kwartaalverslag. "Conversies in Q2 voegden 917 miljoen euro aan contanten toe aan onze balans."

Volgens de financiële overzichten waren Tesla's netto Bitcoin reserves drie opeenvolgende kwartalen relatief stabiel. Eind maart had Tesla voor 1,175 miljard euro aan digitale activa in de boeken staan. Na de liquidatie heeft de firma nu voor 214 miljoen euro aan digitale activa in bezit.

De maker van elektrische voertuigen verkocht een deel van zijn BTC-reserves in maart 2021, waarbij een nettowinst van 125 miljoen euro werd gerealiseerd. CEO Elon Musk legde destijds uit dat de verkoop, die 10% van Tesla's holdings bedroeg, was om "de liquiditeit van Bitcoin te bewijzen als een alternatief voor het aanhouden van cash op de balans."

Slechts twee maanden eerder, in januari, werd Tesla een van de grootste zakelijke houders van Bitcoin nadat het voor 1,47 miljard euro aan BTC had gekocht. Tesla had destijds ook plannen om BTC-betalingen te accepteren, maar die plannen werden later geschrapt vanwege zorgen over het energieverbruik van Bitcoin.

Experts uit de crypto-industrie zijn grotendeels onaangedaan door Tesla's beslissing om 75% van de Bitcoin reserves te verkopen. Volgens hen is het een vrij typische strategie voor bedrijven om de cashflow te verbeteren tijdens economische vertragingen.

Tijdens een conference call verklaarde Musk dat de verkoop "niet moet worden opgevat als een oordeel over Bitcoin," en dat de stap te wijten was aan liquiditeitszorgen gezien de aanhoudende COVID-19 lockdowns in China.

Trading experte Kylie Purcell wees erop dat de fabrikant van elektrische auto's niet de enige is geweest in zijn beslissing om kapitaal in cash valuta's te stutten. "Nu de wereld afstevent op een economische vertraging en mogelijk een recessie, is het niet ongebruikelijk dat beleggers en bedrijven kapitaal weghalen van meer volatiele activa naar fiatvaluta."