De Securities and Exchange Commission (SEC) van Thailand heeft aangekondigd dat het gebruik van cryptocurrencies als betaalmiddel voor goederen en diensten vanaf 1 april wordt verboden. Handelen en investeren in crypto is nog steeds toegelaten.

Enkele maanden geleden kondigden de SEC, de Bank of Thailand en het ministerie van Financiën van het land gezamenlijk al aan dat ze van plan zijn crypto voor betalingen te verbieden om risico's voor de financiële stabiliteit en het economische systeem te vermijden.

De SEC geeft aan dat crypto-operators die betalingsdiensten aanbieden hiermee moeten stoppen binnen 30 dagen na ingangsdatum van de nieuwe regels. Het verduidelijkte echter dat de nieuwe regels geen invloed zullen hebben op de handel of investeringen in cryptocurrencies.

Eerder deze maand versoepelde de regering van Thailand ook de belastingregels voor cryptobeleggers. Zij kunnen nu jaarlijkse cryptoverliezen verrekenen met winsten en krijgen een btw-vrijstelling van 7% voor de handel in crypto's op geautoriseerde beurzen.

Thailand, de op een na grootste economie van Zuidoost-Azië, loopt ook voorop in de ontwikkeling van CBDC’s(*). Het land is van plan om later dit jaar zijn retail-CBDC te testen als alternatieve betalingsmogelijkheid voor het publiek.

Het land onderzoekt sinds 2018 ook CBDC op groothandelsniveau in het kader van een Project genaamd Inthanon. Het project bevindt zich momenteel in fase 3 en onderzoekt het gebruik van de digitale Thaise baht bij grensoverschrijdende betalingen. In reactie op de wereldwijde opkomst van digitale betaaloplossingen werken centrale banken over de hele wereld aan het creëren van hun CBDCs.

(*) CBDC's zijn digitale representaties van door centrale banken uitgegeven valuta die kunnen worden gebouwd op een blockchain of een gedistribueerd grootboek.