De wereldwijde kredietkaartgigant Visa is mogelijk van plan een digitale portemonnee te ontwikkelen. Het bedrijf heeft recent verschillende cryptocurrency-gerelateerde handelsmerkaanvragen ingediend.

De Visa International Service Association heeft op 22 oktober twee aanvragen ingediend bij het United States Patent and Trademark Office (USPTO) om te worden gebruikt in software "voor het bekijken, openen, opslaan, bewaken, beheren, verhandelen, verzenden, ontvangen en uitwisselen" van crypto-activa en NFT's.

De aanvragen impliceren bovendien ook dat de creditcardmaatschappij mogelijk nieuwe stappen overweegt in de metaverse, waar haar naam zou worden gebruikt in "virtuele ruimten waarin gebruikers kunnen interageren voor recreatieve, vrijetijds- of amusementsdoeleinden."

Volgens sommige rapporten zijn er wereldwijd meer dan 1 miljard Visa-kaarten in omloop. Visa is geen onbekende in de cryptowereld en is al jaren een fervent supporter. In 2014 verklaarde Charlie Scharf, toenmalig CEO van het bedrijf, dat er een aantal "interessante dingen aan Bitcoin waren."

Het bedrijf heeft sindsdien crypto en blockchain stapsgewijs omarmd, en ging eerder een samenwerking aan met cryptobedrijven om krediet- en debetkaarten aan te bieden die gekoppeld zijn aan cryptobetalingen. In maart 2021 gaf Visa groen licht om betalingsverrekeningen met behulp van de USD Coin mogelijk te maken.

Het bedrijf lanceerde in oktober 2021 ook een NFT-programma in een poging om digitale activa te stimuleren en deed daarbij een aankoop van €15.000 van zijn eigen "punk" uit de CryptoPunk-collectie. Het doel van deze aankoop was om inzichten te verwerven in de infrastructuurvereisten voor een wereldwijd merk om een NFT te kopen, op te slaan en te benutten.

Visa is echter niet de enige instelling die zich met de cryptosector bezighoudt. Het aantal bedrijven dat crypto-gerelateerde handelsmerkaanvragen doet bij het USPTO is sterk gestegen, met Western Union en Paypal die vorige week handelsmerken aanvroegen voor verschillende cryptodiensten.

Formule 1, Ford, Facebook eigenaar Meta, E-bay en Mastercard zijn enkele van de andere wereldwijde merken die in het afgelopen jaar op crypto gerichte handelsmerken hebben aangevraagd.