Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn een wankele week begonnen, vooral door de aanhoudende macro-economische onzekerheid. Na een recordjaar in 2021 heeft bitcoin het moeilijk dit jaar.

Aan het begin van deze week was een bitcoin nog ongeveer 30.000 euro waard. In januari was dit nog 45.000 euro. De afgelopen zeven dagen dook de waarde met ruim 18 procent omlaag naar het laagste niveau sinds juli vorig jaar.

Experts zeggen dat Bitcoin en andere crypto-prijzen dalen als gevolg van een sell-off door extreme angst onder beleggers. Zelfs institutionele beleggers lijken hun cryptoportfolio's massaal te verkopen, wat de massale prijscrash in gang heeft gezet.

Volgens de website Coingecko is de volledige cryptomarkt nu iets meer dan 1,4 biljoen euro waard. Vergeleken met de meer dan 2,8 biljoen euro op het hoogtepunt afgelopen november is dit een daling van bijna 50%.

Risicovolle activa in het algemeen hebben sterke dalingen gezien sinds de Federal Reserve vorige donderdag aangaf dat het de rente met een half procentpunt zou verhogen, waarbij Bitcoin en de aandelenmarkt in tandem zijn gedaald. Centrale banken wereldwijd verhogen de rentes in de strijd tegen inflatie.

Een hogere rente zorgt ervoor dat beleggers voor minder risico kiezen en meer voor veilige beleggingen. Digitale munten zoals bitcoin verliezen daardoor aan interesse. De oorlog in Oekraïne en de strenge lockdowns in China dragen ook bij aan de groeiende angst bij beleggers.