De Financial Stability Board (FSB), een wereldwijde financiële toezichthouder die alle G20-landen omvat, bereidt zich voor om in oktober internationale regelgeving voor cryptocurrencies en stablecoins voor te stellen.

De FSB heeft maandag een verklaring uitgebracht over de internationale regulering en het toezicht op activiteiten met crypto-activa. De FSB is van plan om in oktober 2022 verslag uit te brengen aan de ministers van financiën en de gouverneurs van de centrale banken van de G20 over regelgeving en toezichtbenaderingen voor stablecoins en andere crypto-activa.

Tegen die tijd mikt de FSB op een openbaar rapport over de herziening van de aanbevelingen, waaronder "hoe bestaande kaders kunnen worden uitgebreid om tekortkomingen te dichten en de aanbevelingen op hoog niveau te implementeren."

De G20-autoriteit is ook van plan om een ander openbaar rapport in te dienen waarin aanbevelingen worden gedaan om de wereldwijde consistentie van regelgevende en toezichthoudende benaderingen van andere crypto-activa te bevorderen.

"Deze gecombineerde inspanningen van de FSB en de internationale instanties zijn erop gericht het risico van fragmentatie van de regelgevingsarbitrage tot een minimum te beperken", aldus de FSB.

Volgens de verklaring is de groeiende belangstelling van de FSB voor crypto-regelgeving ontstaan door de recente daling van de cryptocurrency-markten. De onrust op de markt heeft de kwestie van de toenemende verwevenheid van crypto met het traditionele financiële systeem benadrukt.

Narek Gevorgyan, CEO bij crypto-dataprovider CoinStats, wees erop dat de FSB geen wetgevende bevoegdheden heeft. In een verklaring aan Cointelegraph betwijfelde Gevorgyan het vermogen van de regelgever om alle regelgevende benaderingen en protocollen te omarmen. Hij verklaart:

"Bestaande juridische kaders kunnen helpen bij het reguleren van de speculatieve aspecten van de markt en gecentraliseerde beurzen, maar hoe is de FSB van plan om de honderden bestaande en nieuw opkomende protocollen te integreren die radicaal resistent zijn tegen regulering in hun ontwerp?"

De FSB heeft in februari van dit jaar al meerdere risico's geschetst die voortkomen uit de crypto-industrie. De autoriteit was met name bezorgd over het mogelijke falen van bepaalde stablecoins, de kwestie van gegevensbescherming in de crypto-industrie en de potentieel bedreigende uitkomsten van de snelle groei van gedecentraliseerde financiering.

Veel insiders in de wereld van crypto zijn fel gekant tegen nieuwe regelgeving. Zij zeggen dat het innovatie zou belemmeren en indruist tegen de opzet van cryptocurrency, die decentralisatie benadrukt. Regulering van cryptocurrency kan een controversieel onderwerp zijn. Andere experts zeggen dan weer dat cryptobeleggers het zouden moeten omarmen. Meer regulering kan volgens hun ook meer stabiliteit betekenen in een volatiele cryptomarkt.