Dit Belgisch bedrijf wil bedrijfswagens vervangen door elektrische fietsen

Dit Belgisch bedrijf wil bedrijfswagens vervangen door elektrische fietsen

België telt sinds 2013 meer dan één miljoen bedrijfswagens. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Mobiliteit. 65,6 procent van de verplaatsingen in ons land worden dus met bedrijfswagens gedaan. Opvallend: 9,5 procent van de werknemers komt met de fiets naar het werk. "Toch kan dat cijfer hoger," zeggen Pieter, Tom en Danny van Bike for Business. Hun doel: het wagenpark in België een groene facelift geven.

Bedrijfsfietsen zijn in opmars

Mede-oprichters Tom Savels en Danny Vandille zitten al 13 jaar in het vak, en kunnen zich de Belgische leiders noemen op het vlak van distributie van elektrische fietsen. Vanuit Bikeshop Knokke bieden ze een groot assortiment aan elektrische, maar ook niet-elektrische fietsen.

Zaakvoerder Pieter Cocquyt kwam op het idee om vanuit deze ervaring een nieuwe service te bieden aan bedrijven. Onder het moto “een bedrijfsfiets voor iedereen” wil Bike for Business werknemers van de gepaste fiets voorzien afgestemd op hun traject, rijstijl en persoonlijke voorkeur.

Kopen, leasen en huren vanuit Gent

De commerciële activiteiten van de onderneming zullen vanuit start-up stad Gent vertrekken. Het ondernemend trio hoopt eind dit jaar hun diensten in heel Vlaanderen aan te bieden. Fietsen kunnen aangekocht of geleased worden, daarbij zit ook een onderhoudspakket op maat van de fiets. Bijkomend kunnen elektrische fietsen ook gehuurd worden voor evenementen. 

Om kennis te maken met de fietsen beschikt Bike for Business over een volledig uitgeruste mobiele showroom. “Wij gaan naar bedrijven en laten werknemers alle mogelijkheden ontdekken. De beste manier om ze te overtuigen is het laten uitproberen van zo’n elektrische topfiets!” vertelt mede-oprichter Pieter Cocquyt.

Mobiliteitsproblemen voorkomen 

Wie stad zegt, denkt meteen aan haar mobiliteitsproblemen. Veel ondernemingen bevinden zich in grootsteden als Brussel, Gent en Antwerpen. Deze steden kampen systematisch met dezelfde problemen: congestie, fileleed, vervuiling en parkeertekorten.

Bike for Business wil de stadscentra ontlasten, pendelaars kunnen nu naar hun werk en afspraken met een elektrische fiets, zonder zweten. Daarnaast wil het bedrijf ook komaf maken met parkeer- en filestress. 

120% fiscaal aftrekbaar

De overheid stimuleert het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer. Daar speelt het bedrijf op in. “Werkgevers genieten van de fiscale voordelen, want onze fietsen zijn 120% fiscaal aftrekbaar. Voor de werknemer is een elektrische bedrijfsfiets geen belastbaar voordeel. Daarnaast heeft het fietsen een positieve invloed op de gezondheid, wat op zijn beurt zorgt voor minder afwezigheden wegens ziekte. Een win-win situatie dus.” aldus Cocquyt.

www.bikeforbusiness.be

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.664 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief