Hasseltse start-up Spacified maakt de zakelijke verhuurmarkt toegankelijker

Hasseltse start-up Spacified maakt de zakelijke verhuurmarkt toegankelijker

Spacified, een nieuwe Hasseltse start-up, lanceert een service die het eenvoudiger moet maken om een winkelruimte, kantoor of event locatie tijdelijk te huren. Hiermee willen ze niet enkel starters ondersteunen maar ook meer creativiteit stimuleren in het gebruik van fysieke ruimtes als winkel, kantoor of event locatie.

Toegang voor huurders

De verhuurmarkt voor kantoren en retail wordt gekenmerkt door een éénzijdig gebruik met vaste contracttermijnen en een beperkte flexibiliteit.

Patrice Fleurquin – internetondernemer en één van de initiatiefnemers – vertelt hoe het idee ontstond: “We waren in 2010 als jong bedrijf op zoek naar een flexibele kantoorruimte waarin we onze activiteiten stelselmatig konden ontwikkelen. De meeste huurcontracten en kantoorlocaties waren hier niet op voorzien. Via een oproep op Twitter kwamen we in contact met een bestaand bedrijf dat ons graag wou onderdak geven. Intussen groeide deze locatie uit tot de een volwaardige co-working locatie met tientallen bedrijfjes (Kaai16)”.

Matchmaking tussen vraag en aanbod

De vraag naar flexibeler gebruik van ruimtes blijkt een algemene trend te zijn die de initiatiefnemers ook terugzien bij de start-ups die ze begeleiden. "Vaak gaat dat om een flexibele kantooromgeving, maar ook over toegang tot een winkellocatie om producten of ligging te kunnen testen of om een winkelruimte voor een tijdelijke campagne (pop-up-shops).”

Toenemende leegstand 

De toenemende leegstand in winkelruimtes en kantoren bracht hen op het idee om een matchmaking service te ontwikkelen die beide partijen eenvoudig met elkaar in contact moet brengen. (50% meer lege winkels dan in 2008 – Studiebureau Locatus)
Spacified verzamelt verhuurders die hun ruimte of locatie beschikbaar willen stellen voor een tijdelijke en flexibele verhuur.

Gericht op starters, freelancers & creatievelingen

Op Spacified.com plaatsen de huurders eenvoudig en gratis hun concrete vraag naar een tijdelijke ruimte en vervolgens worden deze vragen gematched met de beschikbare locaties. De dienst is dus zowel gericht op starters, freelancers en creatievelingen, als op bestaande bedrijven met overtollige kantoorruimte of leegstaande winkelruimtes. Op dit moment registreren de eerste locaties en huurders zich al in België en Nederland.

Grotere trend: de sharing economy

Deze nieuwe start-up past in een bredere maatschappelijke trend, gekend als de sharing economy, waarbij bezit minder belangrijk wordt geacht als het gebruik ervan. Meer bekende voorbeelden zoals Airbnb (overnachten bij particulieren) en Uber (taxi service) gaven al eerder het potentieel aan van deze nieuwe economie in de particuliere markt. “We willen op onze beurt de zakelijke verhuurmarkt toegankelijker maken en daar een betere match laten ontstaan tussen de werkelijke vraag en een passend aanbod” vertelt Patrice Fleurquin.

Hasselt als uitvalsbasis

Hasselt als uitvalsbasis is geen toeval gezien het groeiend aantal start-ups dat zich stilaan verzamelt in de brede Hasseltse regio. Daarnaast is er op dit moment in Hasselt een tekort aan ruimte voor nieuwe bedrijfsterreinen en kan een service zoals Spacified hiervoor op korte termijn een oplossing bieden.

De Stad Hasselt ondersteunt de nieuwe start-up dan ook volledig. “Het stadsbestuur staat volledig achter Spacified. Wij gaan het principe dan ook promotioneel helpen ondersteunen”, aldus schepen van economie Tom Vandeput.

“Bovendien zijn we heel verheugd dat de initiatiefnemers onze stad als uitvalsbasis kiezen. De brede Hasseltse regio vormt immers de voedingsbodem voor heel wat startende ondernemingen. Voor hen is het niet altijd even gemakkelijk om een geschikte locatie te vinden waar ze hun handelsactiviteiten verder kunnen uitbouwen. We merken ook dat startende ondernemers steeds vaker op zoek gaan naar meer flexibele huurmogelijkheden." 

"Enerzijds kan Spacified daarbij soelaas brengen. Het platform zal immers alle (flexibele) huuropties in kaart brengen. Maar daarnaast biedt Spacified ook verhuurders van handelsruimten nieuwe mogelijkheden. In en rond de binnenstad is immers nog winkel- en kantoorruimte beschikbaar."

"Dit nieuwe concept kan de verhuurders ervan overtuigen om ook flexibele verhuur te overwegen en hen vervolgens in contact brengen met een nieuwe huurdersmarkt. Hetgeen de leegstand in onze stad enkel maar ten goede kan komen.”

Meer info is te vinden op http://www.spacified.com/

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 92.379 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief