Europa lanceert fonds van 80 miljoen euro voor innovatieve kmo's

Europa lanceert fonds van 80 miljoen euro voor innovatieve kmo's

Europa stelt – in het kader van haar Future Internet (FIWARE)-programma – 80 miljoen euro ter beschikking van Europese KMO’s die werken aan de ontwikkeling van innovatieve internetapplicaties. Om dat budget te verdelen, werkt de Europese Commissie nauw samen met innovatiecentra zoals het Vlaamse iMinds. Vanaf 1 oktober kunnen KMO’s met hun ideeën bij iMinds terecht.

iMinds

Innovatieve KMO’s zijn een prioriteit voor Vlaanderen en Europa. In Vlaanderen begeleidt iMinds – het digitale onderzoekscentrum – al geruime tijd ondernemingen bij hun digitale productinnovatie en verdere groei. En nu maakt ook Europa fondsen vrij voor de ontwikkeling van internetapplicaties door lokale KMO’s, in het kader van haar FIWARE-programma.

FIWARE

FIWARE resulteerde eerder in de creatie van de bouwstenen die het internet van morgen vorm moeten geven. In een vervolgtraject moedigt Europa KMO’s nu aan om die bouwstenen te gebruiken voor het ontwikkelen van innovatieve internettoepassingen. De Europese Commissie heeft daarbij de doelstelling geformuleerd om – aan het einde van het FIWARE-programma – ten minste 300 succesvolle digitale start-ups te hebben gecreëerd.

iMinds lanceert haar oproep voor projecten

iMinds is nauw betrokken bij FIWARE – en lanceert in opdracht van de Europese Commissie nu de oproep voor projectideeën in de creatieve en culturele sector. De nadruk ligt op de ontwikkeling van internettoepassingen in o.a. de domeinen van gaming, reclame en podiumkunsten – maar projectvoorstellen met betrekking tot andere creatieve sectoren zijn ook meer dan welkom.

Vanaf 1 oktober kunnen ondernemers en mensen met ideeën hun projectvoorstellen indienen op creatifi.eu. De volgende maanden volgen er nog gelijkaardige projectoproepen voor een aantal andere sectoren.

Op basis van deze projectoproep zullen in december 2014 meer dan 60 applicaties worden geselecteerd, waarna de projecten in januari 2015 van start gaan. iMinds zal de betrokken teams voorzien van technische ondersteuning, business model coaching, support inzake co-creatie, prototypedesign en –ontwikkeling, en hen helpen bij de technologische validatie van hun nieuwe internettoepassingen, bijvoorbeeld door middel van proeftuinonderzoek.

Unieke kans voor Europese ondernemers

“FIWARE is meer dan een projectoproep,” zegt Ingrid Willems, Entrepreneur in Residence bij iMinds. “Het is een visie, en een unieke kans voor Europese ondernemers om nog meer het verschil te maken. Dankzij FIWARE zullen tal van nieuwe ondernemingen ontstaan die de toekomst van het internet mee vorm geven, en een positieve impact zullen hebben op de Europese economie. Deelnemers kunnen werken in een internationale omgeving en iMinds zal hen ondersteunen bij de lancering van hun ideeën.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 91.062 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief