iStart incubatieprogramma iMinds bij top-25 University Business Incubators

iStart incubatieprogramma iMinds bij top-25 University Business Incubators

Het iStart incubatieprogramma voor startende ondernemers van het Vlaamse digitale onderzoekscentrum iMinds wordt erkend als één van de 25 beste University Business Incubators wereldwijd. Het Zweedse UBI Index rangschikt iMinds op plaats 25, na een screening van meer dan 300 incubatieprogramma’s uit 67 landen.

7e Plaats Europees 

De aandacht voor ondernemerschap groeit, wat zich onder meer vertaalt in een sterke toename van het aantal programma’s en organisaties die ondernemers ondersteunen. Vaak vinden ondernemers het echter moeilijk om het initiatief te kiezen dat het beste bij hun noden aansluit. Het Zweedse UBI Index heeft daarom een methode ontwikkeld om incubatoren die gelinkt zijn aan kennisinstellingen via objectieve metingen te benchmarken.

Uitstekende Score

In de ranking voor 2014 – die gisteren werd bekendgemaakt – worden meer dan 300 incubatoren opgenomen, met daarin onder meer het iStart incubatieprogramma van iMinds. iStart haalt een uitstekende score, en wordt – bij de eerste deelname – meteen als één van de 25 beste incubatoren ter wereld naar voren geschoven (7e in Europa).

1 op de 5 aanvragen wordt goedgekeurd

Het iStart-programma van digitaal onderzoekscentrum iMinds ondersteunt – sinds 2011 – startende ondernemers; met diepgaand advies en begeleiding, door zaaikapitaal te voorzien, en met toegang tot allerhande faciliteiten (o.a. huisvesting en het iMinds partnernetwerk).

Sinds de start van het programma werden al meer dan 50 ondernemersprojecten ondersteund, ondanks de zeer strenge selectiecriteria waardoor slechts 1 op de 5 aanvragen wordt goedgekeurd. Samen hebben de projecten ondertussen al geresulteerd in meer dan 150 full-time jobs, en dat in nauwelijks 3 jaar tijd. De meeste start-ups hebben inmiddels betalende klanten, groeien (gestaag) en hebben opvolgfinanciering opgehaald.

Lovende woorden voor iStart

Dhruv Bhatli, mede-oprichter van UBI Index, erkent de sterke ondersteuning van het iStart incubatieprogramma. Volgens hem scoort iMinds erg goed op het vlak van toegang tot fondsen en post-incubatie indicatoren. Dat laatste houdt in dat startende ondernemingen die begeleid worden door iMinds een hogere overlevingsgraad hebben en een sterkere groei kennen dan het wereldwijde gemiddelde. Nog volgens Bhatli besteedt iMinds bovendien veel aandacht aan haar starters, niet alleen door middel van haar partnernetwerk maar ook door haar sterke coaching- en mentoringdiensten.

Sven De Cleyn, Incubatiemanager bij iMinds, vindt de erkenning niet alleen belangrijk voor iMinds: “Het is een mooie erkenning voor het werk van het hele (ondernemerschaps)team bij iMinds, maar vooral een reflectie van het harde werk en de mooie resultaten van de ondernemers zelf.

Onze goede ranking toont aan dat onderzoeksinstellingen die ondersteuning bieden aan startende ondernemers, naast het stimuleren van ondernemerschap onder de eigen onderzoekers, mooie resultaten kunnen boeken. Bovendien bewijst dit opnieuw dat het start-up landschap in Vlaanderen ook internationaal weerklank begint te krijgen, wat ons enkel kan stimuleren om op het ingeslagen pad verder te gaan en in de toekomst nog beter te doen.”

Ook in twee specifieke sub-categorieën maakt het iStart-programma nog kans op een hoge notering, namelijk voor de ‘Top Young’ incubator (voor incubatoren die minder dan 5 jaar actief zijn) en voor de ‘Top ICT’ incubator. De resultaten van deze rankings worden later dit jaar bekendgemaakt.

Meer info: iminds.be

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 91.062 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief