Caterina Rindi verloor als gevolg van de financiële crisis in 2008 haar job. Een drama uiteraard, maar er zat ook een cadeautje in de situatie. Haar limoncello bracht haar in contact met de peer-to-peer economie, waar ze kennismaakte met bitcoin en blockchain. Vandaag is ze actief als onafhankelijk consultant en blockchain educator. In de coulissen van FUEL by Medialaan sprak Mischa Verheijden met haar over de kracht van blockchain en bitcoin. “Mijn interesse is altijd al uitgegaan naar mensen de tools geven om hun leven te verbeteren.”

“Je hebt wat onderzoek gedaan”, zegt Caterina Rindi lachend als ik zeg dat op haar vroegere visitekaartje collaborative micropeneur, sharing evangelist en educator stond. “Sharing evangelist. Het is via die weg dat ik bij blockchain en de peer-to-peer economie terechtkwam.”

Voor ze de overstap naar het bedrijfsleven maakte, gaf de Amerikaanse les op een lagere school in Californië. In 2008, ze is net weggehaald bij een ander bedrijf, zou ze directeur worden van een onderwijsprogramma wanneer, als gevolg van de financiële crisis, plots de fondsen worden ingetrokken en haar job in rook opgaat. Kort erop overlijdt ook haar vader.

In die moeilijke periode zoekt ze contact met vrienden die ook hun job hebben verloren en spreekt met ze af om samen te lunchen en te praten over hun situatie.

Caterina: “Het was een moment van reflectie waarbij je je vragen begint te stellen: wat zijn we aan het doen? Wat is je identiteit als die niet verbonden is aan een job? En dan was er voor mij ook nog het persoonlijk verlies wat je altijd een beetje doet nadenken over wie je bent. We besloten wekelijks af te spreken om te praten, elkaar te steunen en zaken met elkaar te delen. We vormden zo een ondersteunend netwerk voor onze volgende professionele stappen.

Op de zwarte markt ging ik mijn limoncello verkopen. Zo was ik een zaakje gestart met grondstoffen die niet volledig werden benut

Op een dag zat ik in de tuin van een vriend en daar stond een prachtige citroenboom. Ondanks dat het een heel stedelijke omgeving is, staan in veel achtertuinen in San Francisco fruitbomen. Er lagen veel citroenen op de grond en ik vroeg hem wat hij daar mee ging doen. ‘Neem er zoveel als je wilt’, zei hij. Ik nam er een hoop, maakte thuis limoncello en deelde het met mijn vrienden.

Iemand vroeg me toen of ik de zwarte markt kende waar mensen door henzelf gemaakt eten verkochten. Ik ging erheen en begon er mijn limoncello te verkopen. Mensen op de markt aan wie ik mijn verhaal vertelde, nodigden me uit om appelsienen te komen halen. Iemand anders wilde van zijn appels af, omdat ze ratten aantrokken. Ik bracht ze dan iets terug dat ik er mee gemaakt had. Zo was ik een zaakje gestart met grondstoffen die niet volledig werden benut.”

Gezicht van autodelen in San Francisco

Van het een komt het ander. Caterina begint als eerste in San Francisco haar auto te delen via RelayRides. Omdat ze de eerste is, wordt ze het gezicht. Ze laten haar alle interviews doen en op conferenties spreken.

Caterina: “Dat was mijn introductie in de peer-to-peer economie. En hoe meer ik erover las en hoe meer conferenties ik bezocht, hoe beter ik de achterliggende technologieën begon te begrijpen. Ook al heeft het een veel groter toepassingsgebied, bitcoin is net zo’n peer-to-peer technologie.

Een Antwerpse kerel, die mijn auto leende, had een bitcoin start-up en vroeg me hen te komen helpen. Zo werd ik steeds dieper de bitcoin- en blockchainwereld ingetrokken

Toen Satoshi Nakamoto de code schreef en het naar het internet uploadde, werd die open source. Als je hem wilt gebruiken, dan kan dat. Dat is opnieuw een idee van ‘ik creëer iets, jij mag het gebruiken’. Dat ethos begint bij meer en meer mensen door te dringen: hoe meer we delen, hoe meer en hoe sneller er innovatie zal plaatsvinden via bronnen waar we allemaal in zekere zin recht op hebben.

Ik begon over bitcoin en blockchain te lezen en ging naar meet-ups. Een kerel, hij kwam uit Antwerpen, die mijn auto leende, had een bitcoin start-up en vroeg me hen te komen helpen. Zo werd ik steeds dieper de bitcoin- en blockchainwereld ingetrokken.”

Caterina Rindi en Simon de la Rouviere in het panel op FUEL by Medialaan

Bitcoinjurk

Dat die code van Satochi Nakamoto haar nauw aan het hart ligt, blijkt wel uit de jurk die ze op FUEL draagt. Die bevat de code van de eerste block die Satochi Nakamoto op de bitcoin blockchain zette.

Hoe meer mensen begrijpen, hoe meer opties ze hebben. Hoe meer informatie ze hebben, hoe meer controle ze over hun eigen leven hebben, kunnen veranderen en hun toekomst verbeteren

Naast de code staat er ter hoogte van haar navel nog iets op haar jurk. Ze leest het me voor: “‘The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks’. Dat was de dag waarop de transactie plaatsvond. De allereerste block en die vangt het moment van de tweede reddingsactie van banken. Het vangt het beginmoment van een nieuwe technologie, het beginmoment van een totale andere richting.

Mijn interesse is altijd al uitgegaan naar mensen de tools geven om hun leven te verbeteren. Omdat ik geloof dat educatie het antwoord is op al onze problemen. Hoe meer mensen begrijpen hoe meer opties ze hebben. Hoe meer informatie ze hebben, hoe meer controle ze over hun eigen leven hebben, kunnen veranderen en hun toekomst verbeteren. Dat zijn altijd al mijn diepere drijfveren geweest.”

Bron: Hans Ripa via Unsplash

Het idee dat geld ons geld is, moeten we overdenken

Caterina: “Dat geldt ook voor de blockchain educatie die ik doe. Ik probeer blockchain toegankelijk te maken om zo meer mensen aan boord te brengen en een stem te geven. De eersten die cryptocurrencies omarmden, waren de libertariërs en anarchisten die deze concepten al een tijdje begrijpen. Maar dit gaat effect hebben op iedereen. Blockchain kan iedereen helpen, het kan economische en sociale verandering drijven. Het moet dus uit de underground in de mainstream komen.”

Wat blockchain aanvankelijk voor ogen had, was een digitale peer-to-peer valuta: de bitcoin blockchain. Een manier voor individuen om transacties met elkaar te doen en hun geld te bezitten op een manier zoals we dat niet kennen. We denken dat we ons geld bezitten, maar in werkelijkheid bezitten de bank en de overheid ons geld en hebben we daar eigenlijk nauwelijks controle over.

Het is belangrijk te begrijpen wat er achter blockchain zit. Het kan je inzicht geven in de veranderende wereld. Je hoeft niet exact te begrijpen wat er achter de schermen gebeurt. Het gaat erom beter te begrijpen hoe geld werkt

We zijn ervan overtuigd dat een dollar of een euro echt van ons is. Maar dat is niet zo. Als je een misdaad begaat, kan de overheid beslag op je geld leggen. Of in Griekenland bijvoorbeeld: als het land in crisis is en geld nodig heeft, kun jij geen geld meer van je rekening halen. Of Venezuela, dat nu een waanzinnige inflatie kent, waardoor je ineens voor hetzelfde geld geen pak melk meer kunt kopen, omdat de waarde van het geld is gewijzigd. Het idee dat het geld dat we nu hebben ons geld is, moeten we overdenken. We moeten echt gaan inzien dat dat niet zo is.

Daarom is het zo belangrijk om te begrijpen wat er achter blockchain zit. Het kan je inzicht geven in de veranderende wereld. Je hoeft niet alle details te kennen en exact te begrijpen wat er achter de schermen gebeurt. Het gaat erom beter te begrijpen hoe geld werkt.

Blockchain en het feit dat deze tool al deze industrieën kan veranderen, dwingt ons om hier naar te kijken. Dat wil ik mensen laten inzien. Ik wil mensen helpen begrijpen dat als ze willen dat hun geld hun geld is, ze beter wat cryptocurrency in huis halen. Dat ze als ze betaald willen worden voor hun data, ze beter een ander platform dan Facebook gebruiken.”

Blockchain gaat zonder meer impact hebben op de toekomst

“Blockchain en bitcoin zijn een manier om onszelf als individu te empoweren en zo is het volgens mij ook bedoeld”, zegt Caterina.

Maar net als in onze economie gaan we van crisis naar crisis, verloopt ook de koers van bitcoin in ups en downs. Hoe betrouwbaar en stabiel zijn cryptocurrencies dan?

Caterina: “Awel, het is niet stabiel als je het vandaag wilt kopen met het idee het morgen weer voor meer te verkopen. Dat is niet de juiste manier om het te gebruiken.

Het is enorm volatiel geweest. Vooral in het afgelopen jaar. In januari 2017 was 1 bitcoin 1.000 dollar waard, vandaag in april 2018 ligt de koers net boven de 8.000 dollar. Maar in december was het nog 19.000 dollar. Het fluctueert dus nogal, maar toch, als je het op een termijn van iets meer dan een jaar bekijkt, zie je een ongekende groei. Die groei zie je niet bij aandelen, valuta en vastgoed. Als je het dus op de lange termijn bekijkt, is blockchain zonder meer een technologie die impact gaat hebben op de toekomst.

Daar ben ik zo zeker van, omdat de tijd er rijp voor is. Ondanks dat veel landen over het algemeen rijker zijn geworden, is de kloof tussen arm en rijk gegroeid. We trekken steeds meer mensen boven de armoedegrens, maar niet genoeg. Die ongelijkheid is niet duurzaam. Dat gaat revoluties veroorzaken, veroorzaakt zelfs al revoluties en geeft echt grote problemen. Ik denk dat het nu dus tijd is om die ongelijkheid een halt toe te roepen en in een grote globale behoefte te voorzien.

Migranten die in het ene land werken en geld naar familie in hun thuisland sturen, hebben geen intermediairs meer nodig die een hoog percentage van de transactie opeisen

Ik kan nu al wel cryptomunten van de VS naar mijn zus in Italië sturen en zij kan die dan ook direct hebben, zonder fees en tussenkomst van een bank. Dus in plaats van tien dagen te moeten wachten met kosten aan mijn kant en kosten aan haar kant, kan ze onmiddellijk over het geld beschikken. Op een kleine schaal besparen we dus allebei geld en de banken die rijker en rijker zijn geworden, zullen niet verder worden verrijkt.

Zo hebben bijvoorbeeld migranten die in het ene land werken en geld naar familie in hun thuisland sturen geen intermediairs meer nodig die een hoog percentage van de transactie opeisen. Ze krijgen meer waarde. Er zijn 4 biljoen mensen zonder bankrekening of die niet kunnen aantonen dat ze op een bepaalde plek wonen, waardoor ze zijn uitgesloten van deze financiële systemen. Zo kun je het nu gebruiken.

In de nabije toekomst geeft blockchain muzikanten, schrijvers, fotografen en iedereen die creëert de tools die het hen gemakkelijk maakt betaald te worden voor wat ze creëren. Dat is de volgende stap. Een van de sprekers vandaag is Simon de la Rouviere van Ujo music een heel mooi en makkelijk te gebruiken platform dat het voor muzikanten mogelijk maakt betaald te worden voor wat ze maken. En ook Casey Neistat heeft het daar vandaag over.

Wanneer de paradigmaverschuiving dat een onbekend iemand betaald kan worden voor wat hij heeft gemaakt, plaatsvindt en we echt goed ontwikkelde platforms hebben die dat makkelijk maken, dan gaat het enkel maar sneller en sneller gaan.”

Je data bezitten en er voor vergoed worden

Caterina: “Naast de financiële component heb je ook de wijziging van eigendom. Ik denk dat data, persoonlijke identificatie en medische documenten het grotere toepassingsgebied gaan zijn.

Neem de manier waarop onze persoonlijke data gebruikt worden door platformen als Facebook. Data is al de nieuwe valuta, met dat verschil dat we die als individu niet bezitten. Data is waarvoor Facebook betaald krijgt, het is waar adverteerders, marketeers en media voor betalen. Blockchain is een tool die ons toelaat onze data te bezitten op een manier zoals we dat vandaag niet kennen.

Data is de nieuwe valuta, met dat verschil dat we die als individu niet bezitten. Blockchain is een tool die ons toelaat onze data te bezitten

Ian Forrester heeft het op dit moment (zoals gezegd zaten we in de coulissen) over de BBC die ons kijkgedrag gaat veranderen gebaseerd op onze persoonlijke voorkeuren. Om te weten welke content ze ons moeten voorschotelen, moeten ze wel weten wat onze persoonlijke voorkeuren zijn. Al die informatie is de nieuwe valuta.

We hebben allemaal vaardigheden en sterktes. De meest geschoolde mensen kunnen misschien beter analyseren, maar iedereen heeft iets waardevols dat hij kan bijdragen. Er zit waarde in alles. Met blockchain kunnen we onze data bezitten en er voor vergoed worden.”