De knapste koppen binnen de AI-wereld waren onlangs van de partij op de Global Governance conferentie rond artificiële intelligentie. Van IBM tot Facebook en Amazon, allemaal waren ze van de partij. De bedoeling? De opportuniteiten én uitdagingen rond artificiële intelligentie in kaart brengen en strategieën ontwikkelen om op een veilige en constructieve manier de technologie te ontwikkelen. De meest gehoorde oproep? Benoem per land een minster van AI.

Regelgeving hinkt achterop

Elke dag geraakt artificiële intelligentie meer en meer ingeburgerd in ons leven. Denk maar aan de steeds populairder wordende stemassistenten van Google, Amazon en Apple. Ondanks dat artificiële intelligentie ervoor zorgt dat de wereld sneller en meer efficiënt wordt, blijven overheden vaak slabakken met wetgeving en is de eensgezindheid rond de richting die we moeten opgaan met artificiële intelligentie ver te zoeken. Heel wat naties hebben amper een standpunt over de technologie terwijl steeds meer dystopische scenario's -vaak terecht- over artificiële intelligentie circuleren. Vaak komen de waarschuwingen uit de technologiesector zelf.

Denk je dat die internetgiganten wakker liggen van wat ethisch is en wat niet? Het belangrijkste voor hen is winst maken. De overheid zal dus een oogje in het zeil moeten houden.

Onlangs nog waarschuwde de futurist Gerd Leonhard - een van dé top influencers in Europa volgens Wired Magazine en auteur van het boek ‘Technology vs. Humanity’- nog dat het hoog tijd wordt om regulering rond artificiële intelligentie aan te scherpen. "Denk je dat die internetgiganten wakker liggen van wat ethisch is en wat niet? Het belangrijkste voor hen - en hun aandeelhouders - is winst maken”, vertelde Leonhard onlangs in een interview met Bloovi. “Grote internetbedrijven zijn de nieuwe oliemaatschappijen geworden, daarom is het ook te gek dat we zouden denken dat zij zichzelf willen reguleren. Dat vind ik best problematisch voor de mensheid. Het is nu belangrijker dan ooit om te beslissen wat wel en niet kan. Als we dat niet doen, dan zullen de top 50 van de grootste techbedrijven die keuzes voor ons maken en zullen zij beslissen wat ethisch is en wat niet. Dat moeten we ten alle koste voorkomen. Belangrijk is echter dat we innovatie niet limiteren," besluit hij.

Is een minister van AI dé oplossing?

Dat lijkt ook de mening te zijn van de AI-experts. Om ervoor te zorgen dat landen actief inzetten op artificiële intelligentie en de nodige wetgeving, lijkt het aanstellen van een minister van AI geen slechte zaak. Als voorbeeld wordt Dubai vaak aangehaald, waar onlangs zo'n minister werd aangesteld. Toch werd het concept ook met de nodige scepsis onthaald bij de AI-experts. "Je kan dan evengoed een minister voor DNA aantrekken," klonk het bij sommigen. "Zal zo'n minister er niet voor zorgen dat de snelheid van innoveren wordt gefnuikt?" was een andere reactie. Langs de andere kant moet ook AI worden toegejuicht en worden ondersteund. Maar wie moet dat dan gaan doen? Vele experts waren het er uiteindelijk toch over eens: de minister van AI zou wel eens dé oplossing kunnen zijn om over deze kwesties te oordelen.

De hoofdvraag moet blijven: is een bepaalde technologie écht voordelig voor de mens? Als het antwoord niet duidelijk is, moeten we twee keer nadenken.

Volgens Leonhard moeten we als mens steeds één ding in het achterhoofd houden. “De hoofdvraag moet blijven: is een bepaalde technologie écht voordelig voor de mens? Wie willen we worden, als we technologie gebruiken, en zullen we er als mens gelukkiger van worden? Als het antwoord niet duidelijk is, moeten we twee keer nadenken voor we iets blindelings implementeren”, benadrukt Leonhard.

Wat denk jij? Denk jij dat zo'n minister een oplossing zou zijn om artificiële intelligentie correct te implementeren en tegelijk ook een oogje in het zeil te houden?