Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En - misschien nog veel belangrijker - waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

WhatsApp voert fikse update door

Binnenkort krijgen de iOS-gebruikers van WhatsApp er een handige feature bij, eentje die de Android-liefhebbers trouwens al een tijdje hadden: vacation mode. Deze nieuwe feature voorkomt dat als je een chat gearchiveerd en op 'mute' hebt staan, die daar niet vanaf gehaald wordt doordat er een nieuw bericht in die chat kwam. De modus is gebaseerd op de silent mode voor Android-gebruikers. Actieve chats worden niet op stil gezet.

Ook Android-gebruikers mogen een update verwachten: het verbergen van notificaties voor chats die op mute staan. Dat kon tot nu toe niet. Het wordt standaard voor iedere user aangezet, maar dat kan in de settings wel gewijzigd worden.

Wie WhatsApp dan weer in een zakelijke context gebruikt, heeft eveneens reden tot juichen. Je krijgt er namelijk de optie om je account te linken aan andere diensten. De eerste die in de planning staat is Instagram. Alledrie de nieuwe functies zouden er snel aankomen.

Opleiding AI valt in de smaak bij Vlaamse studenten

Ruim 500 Vlaamse studenten dienden in de aanloop van dit academiejaar een aanvraag in voor de aanvullende master ‘Artificiële Intelligentie’ aan de KU Leuven. En dat terwijl er maar de helft zoveel inschrijvingen toegestaan waren. Welgeteld 259 studenten volgen nu de opleiding over AI, wat de helft meer is dan het jaar voordien, schrijft De Tijd. Een enorme opsteker voor de vele bedrijven die de zoektocht naar dergelijke profielen als heel moeilijk ervaren wegens de krapte op de arbeidsmarkt.

Door het enorme succes overweegt de KU Leuven - momenteel de enige universiteit in Vlaanderen die AI aanbiedt als een aparte master - om het inschrijvingsgeld voor deze nieuwe richting volgend jaar te verhogen. Ook andere Vlaamse universiteiten, waar het aanbod meer versnipperd is, stellen een toegenomen interesse naar AI vast. De UGent overweegt om haar aanbod te structureren, aan de UHasselt komt er volgend jaar een aparte AI-afstudeerrichting in de master computerwetenschappen. Iets wat de VUB nu al aanbiedt.

Combell-oprichter investeert in Gentse start-up WinWinner

WinWinner, de start-up van Gentenaars Matthias Browaeys en Aelbrecht Van Damme die ondernemingen helpt in hun zoektocht naar externe groeifinanciering, heeft nu zelf 500.000 euro vers kapitaal opgehaald. Die vond het bij privé-investeerders Jonas Dhaenens (founder en CEO van webhostingbedrijf Combell), Dirk Dewulf en Mark De Backer. Ook Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) stapt mee in het verhaal. Extra geld dat onder meer zal worden aangewend voor het digitaliseren van bepaalde processen, alsook de opening van een nieuw kantoor in Antwerpen.

In de voorbije drie jaar kon WinWinner, opgericht in 2016, al meer dan 100 bedrijven (zoals Balls & Glory) aan groeifinanciering helpen via meer dan 500 investeerders, waardoor het inmiddels de kaap van 10 miljoen euro rondde. Bij WinWinner geloven ze heel sterk in de kracht van het netwerk. “Als je kapitaal ophaalt bij een bepaalde investeerder, dan wil je ook een beroep kunnen doen op diens expertise en netwerk”, aldus CEO Aelbrecht Van Damme. “Zo kunnen onze investeerders hun netwerk ook openstellen voor de bedrijven die WinWinner helpt.”

Verliest België alsnog Alibaba-hub aan Nederland?

Terwijl Charles Michel denkt dat de buit al binnen is, en het voor Alibaba een uitgemaakte zaak is dat het zijn Europese distributiemagazijn (zo’n 380.000m2 groot) gaat neerpoten in Bierset (in de buurt van de luchthaven van Luik), denken zijn Nederlandse collega daar een stokje te kunnen voor steken.

In een interview met het Financieele Dagblad laat Mark Rutte verstaan dat hij er alles aan zal doen om Jack Ma alsnog op andere gedachten te brengen. Rutte wil de Chinese internetreus ervan overtuigen om toch voor Nederland te kiezen en denkt daarbij aan Weert (Nederlans Limburg) of een terrein in de buurt van de luchthaven van Maastricht.

Bij Alibaba zelf spreken zich nog niet uit over een definitieve bestemming voor hun Europese hub, maar aangezien één van de onderaannemers van Alibaba (de logistieke groep 4PX) in de buurt van Bierset al een Belgisch filiaal heeft, heeft ons land nog steeds een streepje voor op Nederland.

7 op 10 managers heeft het moeilijk om talent te vinden

De juiste mensen aan boord halen én houden, het is niet eenvoudig. Een nieuw onderzoek van Robert Half toont aan dat ons land het allesbehalve goed doet wat het invullen van vacatures betreft. Maar liefst 7 op 10 managers met aanwervingsbevoegdheid geeft aan dat het moeilijker is dan vijf jaar geleden om geschikte kandidaten aan te werven.

Een cocktail van economische hoogconjunctuur en een toenemende vergrijzing is de belangrijkste oorzaak”, klinkt het bij Joël Poilvache, Director bij Robert Half. “Enerzijds zit de Belgische economie in een stroomversnelling en zijn bedrijven op zoek naar nieuw talent. Anderzijds sluit het aanbod van de werkzoekenden niet of onvoldoende aan op de vraag van de werkgevers. Bovendien zal tussen nu en 2026 de babyboomgeneratie, goed voor ongeveer 700.000 mensen, de arbeidsmarkt verlaten. Per 10 potentiële uitstromers zijn er slechts 8 potentiële instromers, waardoor de schaarste alleen maar zal toenemen.”

Door de schaarste op de arbeidsmarkt neemt ook de arbeidsmobiliteit toe, zo blijkt: maar liefst 48% van de Belgische bedienden zegt namelijk het komende jaar op zoek te gaan naar een nieuwe job. Als belangrijkste motivatie halen ze een te laag salaris (48%) aan, gevolgd door een slechte werk-privébalans (14,5%), een slechte relatie met de manager (8%) en te weinig doorgroeimogelijkheden (7,8%).