In de marge: dodelijke aanrijding zelfrijdende Uber-wagen te wijten aan gebrekkige software

In de marge: dodelijke aanrijding zelfrijdende Uber-wagen te wijten aan gebrekkige software

Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

1. Twitter-gebruikers kunnen naast mensen en bedrijven nu ook onderwerpen volgen

Tot voor kort kon je op Twitter specifieke onderwerpen alleen via hashtags of de zoekpagina vinden. Maar met Topics -zo heet de update- kunnen gebruikers binnenkort ook onderwerpen volgen.

De nieuwe feature wordt 13 november gelanceerd en geeft je meteen de keuze uit meer dan driehonderd onderwerpen rond sport, entertainment en games. Zo krijg je tweets op je tijdlijn van accounts die je misschien niet volgt, maar wél iets interessants te melden hebben over het betreffende topic. Twitter wordt op deze manier nog een tikkeltje toegankelijker en hoopt hiermee nieuwe gebruikers warm te maken voor zijn sociaal netwerk!

2. Gentse crypto-app in handen van groot fintech investeringsplatform

Het wereldwijde online beleggerssplatform eToro heeft de overname van het in Gent gevestigde Delta aangekondigd voor een onbekend bedrag.

Delta is een crypto portfolio tracker app met meer dan 6.000 crypto assets beschikbaar van meer dan 180 beurzen. Het biedt beleggers een scala aan tools om hun cryptoportefeuilles op te volgen en te analyseren. Tot op heden heeft Delta meer dan 1,5 miljoen downloads en honderdduizenden actieve maandelijkse gebruikers.

Nicolas Van Hoorde en Filip Minev, twee van de vijf founders van Delta

Het eToro platform stelt mensen in staat om te investeren in de activa die ze willen, van aandelen en grondstoffen tot cryptoactiva. Goed voor een wereldwijde community van meer dan 10 miljoen geregistreerde gebruikers die hun beleggingsstrategieën delen. Iedereen kan de aanpak volgen van degenen die het meest succesvol zijn geweest. Door de eenvoud van het platform kunnen gebruikers gemakkelijk activa kopen, houden en verkopen, hun portefeuille in real time monitoren en handelen wanneer ze maar willen.

Het Delta-team onder leiding van CEO Nicolas Van Hoorde zal deel gaan uitmaken van eToroX, en blijft in Gent gevestigd.

3. Dodelijke aanrijding van zelfrijdende Uber-wagen te wijten aan gebrekkige software

De National Transportation Safety Board (NTSB) meldde eerder deze week dat gebrekkige software aan de oorzaak lag van het fatale ongeluk in maart 2018, waarbij een zelfrijdende Volvo XC90 van Uber in Arizona een voetganger met fiets aan de hand doodreed. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze software namelijk niet voorzien is op voetgangers die de verkeersregels negeren. Wanneer een voetganger bijvoorbeeld niet het zebrapad gebruikt om een straat over te steken, reageert de software te laat waardoor de autonome wagen niet meteen in de remmen gaat.

Voor dit ongeval waren de zelfrijdende auto’s van Uber al 37 keer betrokken bij aanrijdingen, al ging het in 33 gevallen om andere wagens die tegen de Uber-auto botsten. Je hoeft dus niet meteen weg te rennen als je een zelfrijdende auto ziet naderen. Al raden we je wel aan om de verkeersregels toch netjes te volgen. Just in case.

4. Volg je buikgevoel bij het solliciteren, zegt nieuwe studie

Eén op vier bedienden geeft aan al eens een jobvoorstel aanvaard te hebben waar ze een slecht gevoel bij hadden, blijkt uit een enquête van rekruteringsbureau Robert Half. Jammer genoeg blijkt dat buikgevoel achteraf in meer dan 80 procent van de gevallen bevestigd te worden. Bijna de helft neemt vrij snel ontslag omdat men ongelukkig is op de job, en één op zes stopt zelfs binnen het half jaar.

Ruim 40 procent van de bedienden die binnen de eerste zes maanden van hun aanwerving ontslag nemen, gaven als reden op de bedrijfscultuur niet fijn te vinden. Een even groot percentage (42 procent) vertrok vroegtijdig omdat ze een ander of beter voorstel hadden gekregen. Voor 39% voldeden de taken niet aan de verwachtingen.

Ook voor bedrijven kan een verkeerde aanwerving grote gevolgen hebben”, aldus Iris Houtaar van Robert Half. “Het veroorzaakt extra stress en werklast bij collega’s en leidinggevenden, en er zijn ook kosten aan verbonden.”

Overweeg je dus een carrièreswitch? Vertrouw dan op je buikgevoel. Zo land je zeker op je pootjes - en op de juiste werkplek.

5. Instagram-account van Friends-actrice blijkt promostunt

Actrice Jennifer Aniston die eindelijk een eigen Instagram-account had: het internet raakte er sinds midden oktober niet over uitgepraat. De allereerste post - nochtans een wazige foto maar wel met de wereldberoemde cast van Friends - ging in een mum van tijd viraal. Dit opgemerkte debuut zorgde er zelfs voor dat Instagram even crashte.

Haar account verzamelde in amper 24 uur tijd zomaar even 8,6 miljoen volgers en brak daarmee het vorige record van de Britse prins Harry en zijn Meghan Markle. Maar nu geeft Aniston toe dat het eigenlijk een reclamestunt was, ter promotie voor haar nieuwe serie ‘The Morning Show’.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.475 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief