Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Marsraket Musk bereikt recordhoogte

Afgelopen week vormde een belangrijk moment voor Elon Musk, want hij lanceerde een prototype van zijn Marsraket, de Starhopper. Dat deed hij in Brownsville, Texas. Het prototype bereikte daarbij een nieuwe recordhoogte, namelijk 150 meter. In een vorige test in juli, haalde de Starhopper nog maar 18 meter. Daarna landde de raket op een platform in de buurt.

De Starhopper maakt gebruik van een Raptor-motor. Dezelfde soort motor moet er uiteindelijk voor zorgen dat Musk over een paar jaar zijn herbruikbare raket naar Mars kan lanceren, de Starship-raket. Musk blijft met SpaceX alvast naarstig werken om zijn grote droom waar te maken.

Facebook ontwikkelt nieuwe chat app

Op dit moment werkt Facebook aan een nieuwe chat app, Threads, die gekoppeld zou worden aan Instagram. Het zou een op zichzelf staande app zijn, waarmee je kan communiceren met de mensen die in je ‘close friend’-lijst op Instagram zijn opgenomen. Je kan via de app meer informatie over jezelf delen dan nu mogelijk is via de Instagram chat, zoals je batterijpercentage of locatie. Daarmee lijkt Facebook nog maar eens de aanval op Snapchat te willen inzetten.

De app wordt momenteel intern getest bij Facebook. Threads ligt alvast volledig in lijn met de visie van Mark Zuckerberg, die afgelopen maart nog verkondigde dat hij privéchat als dé toekomst van Facebook ziet.

KU Leuven hackt opnieuw Tesla-auto

Onderzoekers aan de KU Leuven zijn er in geslaagd om een Tesla Model S te hacken via een gekloonde autosleutel. Het is al de tweede keer in één jaar tijd dat ze daarin slagen. Na de vorige succesvolle poging zorgde Tesla voor een beveiligingsupgrade, maar de onderzoekers vonden dus opnieuw een bug in het systeem. Door de verouderde en zwakke cryptografie die de sleutel toen gebruikte, konden de onderzoekers vorig jaar in enkele seconden een Tesla hacken en stelen dankzij een gekloonde sleutel. Daarvoor hadden ze slechts enkele honderden euros aan materiaal voor nodig.

Sinds de upgrade bleek het hacken er wel wat moeilijker op geworden, maar nog steeds niet onmogelijk. Nu brengt Tesla opnieuw een software-update uit, die het hacken op deze manier nu definitief onmogelijk zou moeten maken. Daarnaast wees Tesla erop dat eigenaars een extra veiligheid kunnen inbouwen door de PIN-to-drive-functie in te stellen. Als je die functie inschakelt, moet je eerst een pincode ingeven voor je met de auto kan rijden.

Samsung lanceert smartphone leasing in 2020

Gaan we binnenkort onze smartphone leasen? Als het van Samsung afhangt, is dat straks de normaalste zaak van de wereld. De smartphonefabrikant zal het vanaf 2020 mogelijk maken om hun Galaxy-toestellen te gebruiken via een lease-formule. Als lease-klant mag je elke half jaar van toestel veranderen, waardoor je altijd het nieuwste model kan gebruiken.

Wat de lease-formule exact zal kosten, wil Samsung nog niet zeggen. Wel zal het zo zijn dat je als klant een startbedrag moet betalen, plus een vast maandbedrag gedurende twee jaar. In het abonnement zal ook een verzekering zitten. Als het contract afloopt, moet je de smartphone terug inleveren.

Nederlander richt social media-site voor overleden mensen op

Facebook, maar dan voor overleden mensen. Zo kan je de nieuwe Nederlandse site The Afternet misschien nog het best omschrijven. Je kan er, net zoals op Facebook, een eigen tijdlijn samenstellen met berichten en foto’s. Bij elke post kan je instellen na hoeveel tijd die mag verschijnen, en dat kan ook na je dood zijn. Na je overlijden, wordt je profiel een herinneringspagina. Je kan op voorhand instellen wie die pagina na je dood beheert. Ook kan je er een pagina oprichten voor iemand die al overleden is.

De founder Nicolai Kippersluis wil met de site een plek bieden waar nabestaanden herinneringen met elkaar kunnen delen. Zelf verloor hij dertig jaar geleden zijn jongere broer. In zijn zoektocht naar een gepaste manier om zijn overleden broer te herdenken in deze digitale tijden, richtte hij The Afternet op. De site kan je tijdens je leven gratis gebruiken. Als de gebruiker overlijdt, kost het één euro per jaar om een pagina te behouden. Kippersluis onderzoekt om nog andere betalende opties toe te voegen, zoals een testament.