Van CPU tot TPU: hoe sommige acroniemen ons veel vertellen over de onophoudelijke evolutie van artificiële intelligentie

Van CPU tot TPU: hoe sommige acroniemen ons veel vertellen over de onophoudelijke evolutie van artificiële intelligentie

In mijn vorig blogartikel legde ik de verschillen en overeenkomsten uit tussen termen als AI, analytics, KDD, en andere data-gerelateerde technologieën zoals machine learning en deep learning. Ik heb ook vastgesteld dat sommige termen door elkaar worden gebruikt, wat tevens de populariteit illustreert van alles wat met AI en analytics te maken heeft. Er zijn echter acroniemen die niet voor interpretatie vatbaar zijn en die ons veel vertellen over de evolutie van AI in de afgelopen jaren (en decennia). Ik heb het over de processor-gerelateerde acroniemen CPU, GPU en TPU.

Central Processing Unit

CPU is waarschijnlijk het meest bekende acroniem. Het staat voor Central Processing Unit en wordt al decennialang gebruikt, sinds de jaren 1960. Door de decennia heen hebben chipleveranciers en andere technologische organisaties gewerkt aan het sneller en krachtiger maken van deze CPU’s, terwijl ze in omvang voortdurend werden verkleind. De Wet van Moore, die – eenvoudig gesteld – opmerkt dat de rekenkracht iedere 18 tot 24 maanden verdubbelt, is een overtuigend bewijs van hun succes geweest.

Jarenlang volgden de leveranciers van AI en analytics deze cyclus volgens de Wet van Moore om de prestaties van hun eigen technologie te verbeteren, en iedereen leek daar wel genoegen mee te nemen. Maar naarmate het gebruik van analytics in online en real-time processen toenam, groeide ook de behoefte aan nog krachtigere processors gestaag. Daarom zijn ze zich tot GPU’s gaan wenden.

Graphical Processing Unit

GPU staat voor Graphical Processing Unit. Je zou dit het best kunnen omschrijven als een CPU die specifiek voor grafische toepassingen en omgevingen ontworpen is. Aangezien men complexere bestanden zoals foto’s en video’s moet verwerken, vond de grafische wereld dat de traditionele CPU te traag was voor hun specifieke taken. Daarom is de GPU ontstaan.

Graphical Processing Units zijn ontworpen om beter om te gaan met parallelle verwerking, waardoor ze een buffer kunnen gebruiken voor het snel maken van beelden en grafieken. En, zoals uitgelegd, wordt deze technologie ook steeds meer omarmd door data-intensieve organisaties en toepassingen.

Tensor Processing Unit

Nu, als een 'levend bewijs' dat data-analyse en machine learning een nog hoger niveau hebben bereikt, zien meer en meer organisaties TPU’s als het volgende verwerkingsplatform. TPU staat voor Tensor Processing Unit en verwijst naar een nieuwe generatie chips, ontwikkeld door Google. Ze worden over het algemeen beschouwd als het eerste type processor dat met AI en analytics in gedachten is ontworpen.

Google heeft dit ontwikkeld voor gebruik in zijn eigen datacenters om machine learning van neurale netwerken mogelijk te maken. En het wordt gretig overgenomen door SAS en andere toonaangevende analytische bedrijven, als middel om AI en machine learning naar het volgende niveau te tillen.

CPU, GPU, TPU, … Eén letter verschil die mooi illustreert hoe de wereld van AI en analytics nooit is gestopt met groeien, aan steeds hogere vereisten voldoet en nieuwe dromen werkelijkheid maakt. We kunnen niet wachten om erachter te komen welke letter de volgende zal zijn!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.524 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief