Vijf op een rij: een blik in het leven van Rik Vera

Vijf op een rij: een blik in het leven van Rik Vera

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Rik Vera, veelgevraagd internationaal spreker, co-founder van nexxworks en auteur van 'Managers The Day After Tomorrow'.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Het is niet de geografie van je agenda die je leven druk of minder druk maakt. Ik ben bezeten van het concept tijd. Tijd verspillen is zonde en bedrijven, mensen of omstandigheden die mijn tijd stelen, plegen een onbeschrijflijk misdrijf. Zinloze gaten in mijn agenda creëren vaak meer stress dan 'lekker druk'.”

“Ik doe graag wat ik doe en ben - heel erg clichégewijs- elke dag blij deze drukke dagen te mogen beleven. Bovendien ben ik een meester geworden in het optimaliseren van tijd. Ik kan altijd en overal werken, ontspannen, lezen, slapen.”

Ik ben een gepatenteerde luiaard, maar ben heel zuinig op dat talent

“Als ik dan tussen alle lezingen, keynotes, innovatie trips, workshops en coaching trajecten door, thuis ben en niet aan het schrijven sla, of voor de elvendertigste keer ga knutselen aan mijn slides, kan ik me geweldig ontspannen door onbeschaamd lui te zijn en te genieten van vrouw, gezin, kinderen, kleinkinderen, in huis of in de tuin, tussen de stallen, de weides, de paarden. Ik ben een gepatenteerde luiaard, maar het is een talent waar ik heel zuinig mee omspring.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik geef nooit geld uit aan iets waarvan ik achteraf denk dat dat een guilty pleasure was. Ik hou van mooie, lekkere en handige dingen. Dat kan kunst zijn, meubilair, boeken, kleding, schoenen, horloges... Ik ben een boy en I love useless toys, omdat useless een compleet useless begrip is.”

“De mooiste dingen hoef ik bovendien niet te kopen. Ik kan ze fotograferen, ik kan ze zien, ruiken of proeven, ik kan ze in woorden beschrijven en ik kan ze in mijn geheugen opslaan. De mooiste dingen zijn geheel gratis.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik hou er niet van mensen wat aan te raden. Er zijn veel goeie boeken en geen enkel is heiligmakend. Lees veel. Geloof nooit in een these, een goeroe, een stelling. De wereld en dus ook die van business bestaat niet uit zwart of wit. Hoe meer meningen je tot jou neemt, des tijd rijker je wordt en des te meer je kan geven. Als je ergens wil beginnen, doe dat dan met het boek Genesis.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Hello Customer, maar ik ben bevooroordeeld omdat ik een bevoorrechte getuige ben en hier en daar mag en kan meedenken. Wat zij doen, zit in het hart van waar het in de toekomst om draait: data verzamelen om er met behulp van AI slimme dingen mee te doen voor de klant, waarbij de medewerkers heel direct betrokken worden bij het resultaat van acties. Hun businesscase is helder en hun technologie overtuigend.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Ach... Indirecte realisaties. Veel. Ik doe het hiervoor: de glinstering in de ogen van mensen voor wie ik heb mogen praten en die mij een aantal dagen, weken of maanden later enthousiast komen vertellen wat ze voor zichzelf of in of met of voor hun bedrijf veranderd hebben en hoe hen dat voldoening geeft.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.508 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief