Jasna Rokegem (Photo by Sanne de Muelenaere)

Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

1. Steeds meer cybercriminelen kiezen voor WhatsApp als afzender voor hun phishing-mails

WhatsApp kampt de laatste tijd met heel wat cybercriminelen die de naam van de populaire chatapplicatie gebruiken voor malafide doeleinden. Uit een nieuw beveiligingsrapport is gebleken dat het aantal phishing-aanvallen met WhatsApp als afzender met maar liefst 13.467% is gestegen. Dat brengt het bedrijf op de vijfde plaats van meest geïmiteerde bedrijven. Paypal staat met stip op nummer één en Facebook, Microsoft en Netflix vervolledigen de topvijf.

“Hackers vermommen zich steeds vaker onder merknaam WhatsApp. Dat is iets waar gebruikers van de populaire chatapp zich bewust van moeten zijn”, aldus Arnout Van de Meulebroucke, CEO van Phised, een start-up die bedrijven helpt hun werknemers bewust te maken van cyberrisico’s.

In tegenstelling tot vele andere vormen van phishing, weten hackers op deze manier niet meteen geld te ontfutselen van hun slachtoffers. Ze nemen namelijk een kleine omweg en proberen eerst wachtwoorden te achterhalen, die ze vervolgens voor andere diensten zoals online banking proberen hergebruiken. Hét bewijs dat het gebruik van verschillende wachtwoorden niet de eenvoudigste, maar wel de veiligste optie is.


2. Deliveroo breidt afhaaloptie uit naar vier nieuwe Belgische steden

De goed herkenbare fietskoeriers van Deliveroo zijn inmiddels ook in België een vertrouwd beeld in stadscentra, maar dat je sinds kort ook je bestelling gewoon zelf kan afhalen is voor veel mensen nieuw. De afgelopen maanden testte Deliveroo het concept in een 70-tal restaurants in Brussel. Na een warm onthaal van deze pick up methode, werd besloten om de optie uit te breiden naar Antwerpen, Leuven, Gent en Luik.

Restaurants die met Deliveroo samenwerken, kunnen ondertussen kiezen uit drie opties: leveren via koeriers van Deliveroo, leveren via eigen koeriers of gebruik maken van de nieuwe afhaaloptie. Deze laatste methode bleek tijdens de testfase meteen erg in de smaak te vallen. Klanten sparen niet alleen leveringskosten uit, ze winnen ook tijd door wachtrijen te omzeilen. Onderweg naar huis nog snel even je maaltijd oppikken ging nog nooit zo vlot!


3. Belgische JasnaRok stelt als eerste artieste ooit tentoon in Space Center Houston

In november 2018 was Jasna Rokegem als eerste Belgische keynote speaker te gast op de Cross-Industry Innovation Summit van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ondertussen heeft haar droom om empathische communicatie in de ruimte te lanceren vorm gekregen en zal onze landgenote de eerste artieste zijn die haar werk tentoonstelt in het NASA Space Center in Houston.

Als fashiontech designer wil Jasna Rokegem met haar nieuwste stuk (RE)Connect, mentaal welzijn integraal deel laten uitmaken van ruimtepakken. Ter gelegenheid van de gerenommeerde ‘Bionic Me’ tentoonstelling over technologische doorbraken die menselijke capaciteiten helpen verhogen, zal de Oost-Vlaamse haar werk tentoonstellen. Ze won met haar interactieve kleding en visie al meerdere grote prijzen en lijkt nu dus ook de ruimtevaart te veroveren met haar ideeën. Houston, we have lift off...

(Photo by Ellie Van den Brande)

4. imec ontwikkelt kleine radiozender voor elektronische pil

Waar we vandaag nog een beroep doen op endoscopische inspectie en analyse van stoelgang om gastro-intestinale aandoeningen vast te stellen, ziet het ernaar uit dat dit proces een pak aangenamer wordt in de toekomst. Op de wereldvermaarde ISSCC 2020 Conference in San Francisco presenteerde Imec afgelopen week de eerste kleine radiozender voor elektronische pillen, een belangrijke doorbraak in de ontwikkeling van een inslikbare sensor die onze gezondheid binnenin het lichaam kan meten.

Noem een radiozender gerust de essentie van de elektronische pil. Deze moet klein zijn, weinig energie verbruiken én veel gegevens aan hoge kwaliteit kunnen doorsturen. Het exemplaar van Imec is nu al zo’n 30 keer kleiner dan de bestaande modellen, maar onderzoekers blijven werken aan verbeteringen. Wanneer de elektronische pil op punt staat, biedt deze bijzonder veel inzicht aan de arts en een optimaal comfort aan de patiënt.


5. De gemiddelde BEL 20-CEO is Belgisch, mannelijk en 56 jaar

Ook anno 2020 blijft diversiteit een grote uitdaging in de directiekamer van de BEL 20-bedrijven. Volgens Robert Half Executive Search voldoet het profiel van de gemiddelde CEO namelijk nog steeds aan alle stereotypes: Belgisch, mannelijk en 56 jaar oud. Bij slechts één BEL 20-bedrijf staat een vrouw aan het roer.

Diversiteit blijft een pijnpunt in de directiekamer: bij slechts één BEL 20-bedrijf staat een vrouw aan het roer

Met zijn 45 lentes is de nieuwe CEO van Proximus de jongste in het rijtje. De oudste CEO is 66 en staat al sinds 1999 aan de leiding van WDP. Uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven van de BEL 20 op zoek gaan naar mensen met heel wat ervaring op de teller. De topmensen van de BEL 20 hebben gemiddeld 9 jaar ervaring op de teller in hun rol als CEO binnen hun huidige bedrijf. Midcap- en familiebedrijven gaan vaker extern op zoek naar een CEO, terwijl de grotere bedrijven focussen op het aanwerven van talent dat ze intern klaarstomen voor kaderfuncties. Maar liefst 7 op de 10 BEL 20-bedrijven rekruteren intern.