Werken in coronatijden: 5 tips om cybercriminelen geen kans te geven bij thuiswerken

Werken in coronatijden: 5 tips om cybercriminelen geen kans te geven bij thuiswerken

In deze minireeks laten we specialisten van Gumption Group aan het woord met allerhande tips voor thuiswerken in coronatijden. IT-specialist Raf De Backer, Director Professional Services bij Rank1, vertelt aan de hand van vijf tips hoe je efficiënt en veilig kan thuiswerken en cybercriminelen hun slag niet kunnen slaan.

Tip 1: wees extra op je hoede

Cybercriminelen spelen in op elke crisis. Er doen nu veel valse e-mails de ronde om mensen hun gegevens te ontfutselen. De ‘dark side’ profiteert ervan dat mensen plots massaal moeten thuiswerken.

Het is daarom belangrijker dan ooit om  twee keer na te denken voor je op een link in een mail klikt. Ook al ziet die uitnodiging voor een videocall er betrouwbaar uit, of het verzoek om je gegevens bij te werken. Het risico op een malafide e-mail is zeer reëel. Wees dus extra op je hoede. Bij de minste twijfel: contacteer je IT-verantwoordelijke.

Tip 2: kies niet voor shadow IT solutions

De voorbije periode hebben we heel goed gemerkt dat er beduidend meer online activiteit was. Plots gaat iedereen videobellen. We zagen dat die video chat apps niet altijd even vlot werken. Als de bedrijfstool faalt, zet dan het beeld uit. Of bel via de gsm. Schakel liever niet over naar externe programma’s. Die zogenaamde shadow IT solutions vormen immers een veiligheidsrisico. 

Tip 3: installeer de laatste veiligheidssoftware

Werk je thuis op je eigen computer of laptop? Dan is het nodig om de laatste versie van de veiligheidssoftware te downloaden. Onveilige pc’s vormen een risico voor het bedrijfsnetwerk. Sophos biedt een gratis veiligheidsprogramma voor thuis aan.

Wie er onvoldoende van kent of wie meerdere pc’s tegelijk wil beschermen: vraag advies. Specialisten kunnen je steeds vanop afstand helpen. 

Tip 4: een goede koptelefoon is een must

Een goede koptelefoon is onmisbaar voor thuiswerk. Wij kiezen resoluut voor Plantronics - elke medewerker van Rank1 heeft een exemplaar. Deze toestellen hebben een ingebouwde microfoon, audio van topkwaliteit en connecteren via Bluetooth met laptop en gsm. De modellen met noise cancelling garanderen dat je in alle rust kunt werken, zelfs met kinderen in de buurt.

Tip 5: de juiste uitrusting maakt het verschil

Ook handig vind ik Konftel Ego, een draagbaar setje voor videoconferencing. Je belt handenvrij zonder hoofdtelefoon. Ik gebruik het ook om muziek te spelen.

Verder raak je met een universeel docking station al ver. Je kan bijvoorbeeld je televisietoestel als beeldscherm voor videomeetings gebruiken. Met de juiste kabels bouw je heel makkelijk een prima home office.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 85.252 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief