Zou het niet fantastisch zijn mocht er in de hele Benelux een ééngemaakte telecommarkt zijn? Dat is hetgeen de Benelux Unie momenteel aan het onderzoeken is. Concreet zou dit betekenen dat er in deze hele regio geen roamingkosten meer worden aangerekend. En dat zou heel wat extra mogelijkheden bieden voor digitale marketeers en e-commerce bedrijven.

Eén lokaal tarief 

De grote reden waarom men deze piste verkent is om naar één lokaal tarief te gaan voor alle gsm-gesprekken in de regio Belgie, Nederland en Luxemburg, , zegt adjunct-secretaris-generaal Luc Willems van de Benelux Unie in het radioprogramma 'De Ochtend'. Het moet perfect mogelijk zijn om naar één enkele telecomzone te gaan. Het Groothertogdom Luxemburg neemt vanaf 01 januari het voorzitterschap van de Benelux Unie over van onze eigen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.  

Vele voordelen 

"Een lokaal tarief zonder roamingkosten zou een goede zaak zijn voor de drie landen. Zowel de grensbewoners als voor de ondernemingen.", aldus Willems. Willems gaat ervan uit dat de Benelux op economisch vlak belemmerd wordt door alle grenzen. Een omvangrijke telecommarkt, zoals Frankrijk of Duitsland, zou voor meer concurrentie en lagere prijzen kunnen zorgen. "Het niet meer aanrekenen van roamingtarieven in de Benelux is een mogelijkheid die dichtbij ons ligt.", aldus Willems. Hetzelfde nastreven op Europees vlak is op vandaag een brug te ver, maar Willems ziet de Benelux wel als de proeftuin van Europa. 

Ook voor mobile commerce zou deze stap een grote vooruitgang kunnen betekenen. Een telecommarkt zonder grenzen zal het mobiel gebruik van de consument alleen maar aanmoedigen. Zowel on- als offline bedrijven kunnen hier perfect op inspelen. Dan denk ik aan o.a. aan de toeristische sector en de horecasector. Als Vlamingen en Nederlanders bij elkaar op visite gaan is het mobiel gebruik interessant voor tal van redenen. Denk maar aan het gebruik van Google Maps, het vinden van een lokaal restaurant, iets online aankopen, …enz. Allemaal zaken waarbij velen hun mobiel gebruik beperken net omwille van die roamingkosten.  

Volgende stap 

Hoe dit alles concreet zal worden is op vandaag nog niet duidelijk. Reden is omdat niet alle telecommaatschappijen in alle drie landen actief zijn. Mobistar en Proximus hebben geen activiteiten op de Nederlandse markt. Belgacom zit met Tango in Luxemburg, en concurreert daar met staatsbedrijf LuxGSM en het Franse Orange.  Omgekeerd zit KPN via Base in België, maar niet in Luxemburg. T-Mobile en Vodafone zijn evenmin actief op de Belgische markt. Op economisch vlak werken de drie Benelux landen al samen sinds 1960. Die samenwerking werd in 2010 vernieuwd. Of een nultarief kan worden afgedwongen zullen we nog moeten afwachten. EC commissaris Neelie Kroes pleit al langer voor de verlaging van roamingkosten.