Net wanneer we denken dat de strafste verhalen rond het falen van Apple Maps verteld zijn, komt TechCrunch met dit af … Enkele motorrijders raakten voor 24 uur afgesloten van de beschaafde wereld en zaten zonder eten of drinken, dankzij Apple Maps. We geven je verder nog een overzicht van de "eerste maanden Apple Maps".

"Levensbedreigend" volgens Australische politie

De politie in Victoria, Australië raadt bestuurders af om Apple Maps te gebruiken. De reden? Het kan je leven kosten.

Murray Sunset National Park is een gigantisch reservaat, zonder natuurlijke waterbronnen, noch voorzieningen. Het kan er tot 46°C worden overdag. Volgens Apple Maps ligt het stadje Mildura pal in het midden van dit park, terwijl het er eigenlijk op 70 kilometer van ligt. 24 uur waren motorrijders verdwaald in het park, op zoek naar Mildura. Dit kon dodelijk geweest zijn voor hen.

Wie zelf gebruik maakt van Apple Maps, heeft ongetwijfeld al opgemerkt dat het opzoeken van een adres een hele uitdaging kan zijn. Weet je het adres niet perfect, dan zal hij het waarschijnlijk ook niet vinden. Daarnaast zou Berlijn een andere naam gekregen hebben en zouden adressen in Jakarta gewoonweg verdwenen zijn.

Wat is er misgelopen bij Apple?

In den beginne leek alles heel beloftevol. De Apple Maps App werd begin juni dit jaar met veel pazazz aangekondigd. Het zou een mix worden tussen Google Maps en Google Streetview/Google Earth (3D-ondersteuning). Ze lanceerden met 100 miljoen bedrijven in de database (enkel in de States welteverstaan) en turn-by-turn navigatie was ook van dag 1 mogelijk. Kortom, het leek een goed afgewerkte app, met ruimte om te groeien in data en functionaliteiten.

Apple had de cartografie en navigatie volledig in eigen beheer ontwikkeld. Bij de lancering maakten ze ook bekend dat Google Maps volledig uit de iOS systemen zou verdwijnen.

Amper drie maanden na deze aankondigingen publiceerde Apple haar eerste publieke verontschuldiging ooit. Steve Jobs weigerde in het verleden om zich te excuseren bij klanten, wanneer iets fout liep. Nog nooit is er echter iets zo hard fout gelopen als nu bij Maps. Daarom schreef Tim Cook een persoonlijke open brief op de Apple site. Hij legt uit dat het maar de start is en dat het snel zal verbeteren. Na drie maanden kritiek af te weren en excuses te verzinnen, lijkt dit ook meer een PR-stunt dan een gemeend bezorgd zijn om de klanten.

Enkele voorbeelden van fouten in de app:

  • Berlijn heet plots Schöneiche bei Berlin
  • Steden zoals Kiev worden volledig fout geschreven
  • Airfield Park in Dublin is plots een vliegveld geworden in plaats van een park
  • Je moet London UK intikken, of je komt in London, Canada, terecht
  • Zoals gezegd, in Jakarta zijn er geen adressen meer
  • In Israël ontbreken grote stukken van bekende straten

Verder zijn er meer algemene problemen, zoals de app die je in cirkeltjes laat draaien en je nooit naar je adres brengt. Of locaties die de app verkeerd weergeeft.

Tenslotte is er nog de 3D-weergave. Als je vanaf de eerste versie wil uitpakken met "iets nog veel beter dan Google Streetview", zorg je best dat het werkt. Ofwel voeg je de feature pas toe, wanneer je zeker bent. Want zelfs het Vrijheidsbeeld wordt weergegeven alsof het door een pletwals behandeld is. The Brooklyn Bridge lijkt een gigantisch graffiti-kunstwerk op water en The Washington State Monument is vervangen door een Apple-pin, en dan nog eens op meer dan 500m van waar het normaal hoort te staan. Dit zijn toch 3 heel belangrijke constructies in de VS en het zijn slechts voorbeelden, een raadsel waarom daar niet meer aandacht aan gegeven werd. Je kan je al voorstellen hoe het in andere landen is.

De gevolgen voor Apple?

Die zijn niet te onderschatten. Voor het eerst in jaren is de Customer Satisfaction gedaald bij Apple. Daarnaast zijn ze in hun opzet gefaald om dankzij de iPhone 5 en iOS 6 (wat de Maps App bevat) nieuwe klanten te werven en Android users van Google af te snoepen.

Om af te sluiten legt Jordan Crook van TechCrunch in 3 minuten haarfijn uit wat de gevolgen zijn voor Apple en welke de volgende moves zijn van Google.

Iemand al ervaring met Apple Maps? Care to share?

-- --

Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan hieronder via Twitter, Facebook of Linkedin.

Volg je @bloovi al op Twitter?  #bloovi