Wanneer je naar de Belgische internetsector kijkt, spreken we nog over een door mannen gedomineerde zakenwereld. Vergeet de vrouwen niet! Recent stelde PeekYou, een in New York gebaseerde analytics startup, een Top 10 van de meest invloedrijke Female CEO's op social media. Een woordje uitleg …

Je zal zien dat de Top 10 bestaat uit CEO's die in verschillende sectoren actief zijn, al blijven de technologische bedrijven in de meerderheid. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien deze bedrijven vaak meer media aandacht genieten.

Vooral bij verandering vertrouwen op vrouwen

Het valt op dat vrouwen vaak bij een technologisch bedrijf betrokken worden wanneer het tijd is voor verandering. Dit punt werd ook naar voor gebracht tijdens een recente conference van Box in de States. De mooiste voorbeelden zijn Meg Whitman – CEO HP – en Marissa Mayer – CEO Yahoo. Zij kregen de moeilijke opdracht om deze twee naar beneden duikelende bedrijven opnieuw op het juiste spoor te zetten. We zagen onder andere tijdens Mayer's eerste dagen heel wat grote namen bij Yahoo verdwijnen.

Het feit dat vrouwen vaak ingezet worden tijdens grote veranderingen, is niet zo verrassend. Bij change management is er namelijk een empathische leider nodig die toch een stevige hand op het bedrijf legt. Vaak is de iets zachtere, doch directe, aanpak van een vrouwelijke CEO in deze situaties de reden waarom medewerkers trouw blijven en opnieuw gaan geloven in hun eigen toekomst binnen het bedrijf.

Hoe kwam PeekYou tot deze Top 10?

Elke vrouwelijke CEO kreeg een PeekScore toegewezen, tussen 1 en 10. Deze score werd gebaseerd op verschillende factoren: aanwezigheid op het internet, hoeveelheid content gecreëerd, activiteit op social media, volgers, lezers en de aanwezigheid in (klassieke) media.

De Top 10

1 - Meg Whitman – CEO Hewlett-Packard – Score: 8.71/10.00

De 56-jarige Meg Whitman was 10 jaar lang CEO bij eBay (tot 2008). In 2008 stelde ze zich bij de Republikeinen kandidaat voor de gouverneursverkiezingen in Californië. Na nipt te verliezen van de democraat Jerry Brown, werd ze door HP binnengehaald als nieuwe CEO.

Wiki

2 - Marissa Mayer – CEO Yahoo – Score: 8.11/10.00

Marrissa Mayer, 37 jaar, is de jongste Fortune 500 CEO ooit. Dankzij haar ervaring sinds 1999 bij Google, weet ze bij Yahoo! perfect waar de pijnpunten liggen en welke ballasten er overboord moeten gegooid worden. Bij Google startte ze als de 20ste medewerker en als eerste vrouwelijke ingenieur. Ze groeide uiteindelijk door tot executive en speelde een belangrijke rol bij de meeste producten van Google (Gmail, Google Maps, Google Search, …).

Wiki

3 - Ursula Burns – CEO Xerox – Score: 7.35/10.00

Ursula Burns, 54, is een mooi voorbeeld van "The American Dream". Als dochter van twee immigranten en opgegroeid in een housing project in de Lower East-side van Manhattan, jaagde ze na haar middelbare opleiding op een bachelor Mechanical Engineering. Ze startte in '80 als summer intern bij Xerox en werkte zich van daaruit op tot CEO. Ze was overigens de eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke CEO binnen een Fortune 500 company.

Wiki

4 - Virginia "Ginny" Rometty – CEO IBM – Score: 7.14/10.00

De 55-jarige Virginia Rometty, Ginny voor de vrienden, behaalde een diploma in computer science en electrical engineering. Ze is de eerste vrouw die CEO werd van IBM (januari 2012). Verder werd ze door Forbes 8 jaar op rij opgenomen in de lijst van "Top 50 Most Powerful Women in Business", waarbij ze nu in 2012 op N°1 staat. Nog in 2012 werd ze – opnieuw door Forbes – 15de geranked in de lijst "World's 100 Most Powerful Women".

Wiki

5 - Ellen Kullman – CEO Du Pont – Score: 7.13/10.00

De 56-jarige Ellen Kullman werd in 2009 benoemd tot CEO bij Du Pont, na een traject van 11 jaar bij hetzelfde bedrijf. Dankzij haar diploma mechanical engineering in combinatie met haar masters degree management (Kellogg School of Management) startte ze in '88 onmiddellijk als marketing manager bij Du Pont. Kort daarna leidde ze 3 business platforms en was ze verantwoordelijk voor de uitbouw van het bedrijf buiten de VS. In '11 stond ze op de 14de plaats geranked in de Forbes "World's 100 Most Powerful Women".

Wiki

6 - Irene Rosenfeld – CEO Mondelèz International – Score: 7.10/10.00

Mondelèz International is een afsplitsing van Kraft Foods (2011). Rosenfeld leidt deze afdeling sinds 2011. Voordien stond ze aan het hoofd van verschillende consumentenvoeding organisaties in de States. Daarnaast zetelt ze in de Cornell University Board of Trustees. Aan deze universiteit behaalde ze eerder een diploma in de psychologie, naast haar Ph.D in Marketing & Statistics en een Master of Science in Business.

Wiki

7 - Angela Braly – CEO Wellpoint, Inc. – Score: 7.08/10.00

Angela Braly kan in de States een Healthcare Wonderwoman genoemd worden. Naast haar huidige functie als CEO van één van de grootste healthcare organisaties in de VS, was ze ook verantwoordelijk voor de oprichting van de Missouri Blue Cross (en Blue Shield), vergelijkbaar met het Rode Kruis, maar voor lokale, onverzekerde bewoners. Daarnaast zet ze zich al haar hele carriere in voor betaalbare ziekteverzekeringen en de opvang van mensen die geen zorgverzekering kunnen betalen.

Wiki

8 - Indra Nooyi - CEO Pepsico – Score: 7.07/10.00

De 57-jarige Indra Nooyi is de eerste niet-Amerikaanse CEO die we in deze lijst tegenkomen. Nooyi is geboren in India een behaalde daar haar master in zowel wetenschappen, wiskunde als chemie. Daarna behaalde ze in Calcutta haar MBA. Na enkele jaren actief te zijn bij enkele grote multinationals met een zetel in India, werd ze geaccepteerd in de Yale School of Management. In '94 startte ze bij Pepsico en werd in '01 benoemd als CFO. Sinds haar benoeming steeg de omzet van Pepsico met 76% en de netto winst maar liefst met 200%. In '06 werd ze Pepsico's 5de CEO in haar 44-jarige bestaan. In 2010 werd ze door Forbes benoemd tot 6de Most Powerful Woman in the world.

Wiki

9 - Patricia Woertz – CEO Archer Daniels Midland – Score: 7.06/10.00

Sinds 2007 is Patricia Woertz CEO bij Archer Daniels Midland, ADM, een energiebedrijf. Met een achtergrond in accounting en een geschiedenis bij Earnst & Young, focust ze zich vooral op de interne werking. Na haar ervaring bij E&Y ging ze naar één van hun cliënten: Gulf Oil, waar ze haar eerste ervaringen in de energiesector opdeed. Forbes rankte haar in 2010 op de 3de plaats in de lijst "World's 100 Most Powerful Women". Inderdaad, hetzelfde jaar waarin Indra Nooyi 6de werd.

Wiki

10 - Carol Meyrowitz – CEO TJX Companies – Score: 7.05/10.00

In '83 kwam Meyrowitz bij TJX Companies. In '01 werd ze benoemd tot Executive Vice President en President bij de grootste afdeling van TJX, Marmaxx. Drie jaar later klom ze op tot Senior Executive Vice President, waarna ze terugging naar een adviseursrol voor de partners van TJX Companies. Het was haar bedoeling om verdere opportuniteiten te verkennen buiten TJX, maar in '05 werd ze dan toch benoemd tot President of TJX Companies. Een jaar later zette acting CEO en Chairman of the Board een stap opzij en de Board benoemde haar tot nieuwe CEO. Een functie die ze tot op vandaag met veel klasse en stijl uitvoert, als je haar directe omgeving mag geloven.

Wiki

Wie geïnteresseerd is, kan via de Wiki-links hun mening nalezen  omtrent verschillende topics rond personal branding, zoals het gebruik van social media.