Een jaar geleden startte iets wat België broodnodig had, een dynamische startup accelerator. Een jaar later heeft Idealabs haar poten stevig in de Antwerpse bodem geplant en zijn ze zoveel meer dan dat geworden.

Take it to The Next Level

Het begon met een ruw en uitgeleefd gebouw. Stinkende tapijten en grote kale ruimtes. Toen ik in de zomer van 2012 een video-interview ging afnemen van Nicolas Mertens van Idealabs waren de ruimtes opgeknapt en het dakterras werd getransformeerd tot een tuin middenin 't stad.

#StopTalkingStartBuilding

Vanaf dat moment is er snel veel veranderd. Er werden 3 startups gelanceerd met Idealabs-backing. Eén van die startups is ondertussen het internationale toneel aan het betreden. Je kent hem wel: Wouter Nuytten van Octopin (Pinterest marketing suite).

Op het gelijkvloers werd een gezellige coffeebar geopend met de naam Coffeelabs en achteraan installeerden de mensen van Idealabs een coworking-space.

Heel recent verhuisden ze Coffeelabs van het gelijkvloers naar de eerste verdieping, waar ze pakweg dubbel zoveel ruimte hebben en het fameuze tuin-dakterras. De nieuwe Coffeelabs werd ingewijd met een smaakvol event - The Next Level - waar ook de Antwerpse elite niet van wegbleef. De hele benedenverdieping is nu een energieke coworking-space.

Tenslotte zijn ook de losse events niet onbelangrijk om te vermelden. Idealabs streeft er namelijk naar een soort kennisdistributie te voorzien voor jonge ondernemers en een centrale ontmoetingsplaats te bieden. Van netwerkevents tot inspirerende sessies met startup-founders en zelfs pitch nights.

3-daags verjaardagsfeestje

Bij de launch party vorig jaar stuurden ze een uitnodiging met de volgende statement in het begin:

"The Idealabs hub will be a place where entrepreneurship will be taught on a permanent basis and in an unconventional way. Creativity and innovation will be at the center of everything we do"

De laatste 12 maanden hebben ze bewezen hiertoe in staat te zijn. Naast wat hierboven beschreven staat, is vooral de sfeer die er heerst een bepalende factor bij de aantrekkingskracht van Idealabs. Iedereen is er aanspreekbaar. Kan niemand je niet concreet verder helpen, dan weten ze je te zeggen bij wie je wel terecht kan. En vooral: winst is niet hun belangrijkste doel. Er moet voor Idealabs niet telkens een beloning tegenover hun prestaties staan.

Reden genoeg dus om dit te vieren en dat doen ze in Idealabs-stijl, met een 3-daags event.

1 year anniversary program

26 juni - Open Office & opening applicatieprocedure
Vorig jaar stelden 70 teams zich kandidaat in de hoop backing te krijgen van de Idealabs startup accelerator. Daaruit zijn 3 teams effectief gestart. Dit jaar mikken ze op meer. Op 26 juni stellen ze vanaf 18h de nieuwe applicatieprocedure voor. Zorg dus dat je er zeker bij bent als je plannen hebt voor een startup.

27 juni - Pitching & Matchmaking BBQ
Een zomerse BBQ op het dakterras van Idealabs. Het zal er vol lopen met mensen uit de startup scene. Van ervaren tot op zoek naar ervaring en connecties. Zoek je een co-founder, inspiratie of gewoon een breder netwerk, dan moet je erbij zijn. Wie de avond zelf zijn concept wil pitchen, stuurt een mail naar cedric.deweeck@idealabs.be. De pitches zijn gratis bij te wonen, voor de BBQ betaal je een kleine 10 EUR. Start: 17h30.

Programma en tickets
28 juni - 1 Year Anniversary Party

Hier is niet veel uitleg nodig: start om 17h30 met een aperitief en enkele presentaties en daarna ... feesten!