Angel.me is een crowdfunding platform dat ondernemers en artiesten verbindt met investeerders. Crowdfunding is een concept dat overgewaaid is uit de States en rust op het principe dat veel kleine investeringen een ondernemer voldoende startkapitaal kunnen bieden. Aangezien je heel weinig angels en venture capitalists hebt in België, wordt Angel.me ontvangen als een flesje water in de woestijn.

"angel.me wil steun bieden aan starters, door middel van crowdfunding en actieve ondersteuning. Eris een nieuwe golf van ondernemers die wel wil ondernemen, maar toch twijfelt. Startkapitaal vindenis daarbij een van de grote moeilijkheden. Via angel.me kunnen we een oplossing aanreiken voorheel wat starters. Het creëren van een positief ondernemersklimaat draagt bij tot het creëren vaneen toekomstperspectief voor een nieuwe generatie van jonge ondernemers. Dit project reikt jongeondernemers een helpende hand, niet enkel financieel maar ook door professionele begeleiding entoegang tot kapitaal"
- Bart Becks, oprichter van Angel.me, SonicAngel (muziek) en FilmAngel (film)

Angel.me van dichter bekeken

Angel.me is een initiatief van Bart Becks maar bevat bij lancering al investeerders en een AngelCouncil om u tegen te zeggen. Het principe is dat mensen en organisaties met kapitaal zich kunnen aansluiten bij het investeerdersnetwerk om zo suggesties te krijgen van projecten en startups die op zoek zijn naar kapitaal. Het is in België echt niet evident als starter om je startkapitaal bijeen te sprokkelen. Wil je via een bank werken, dan moet je een waarborg tegenover het startkapitaal zetten, maar welke jonge gemotiveerde gast kan al een pand of huis als waarborg opgeven? Niet veel. Ik spreek hierbij uit eigen ervaring. Toen ik 3 jaar geleden op zoek ging naar lanceringskapitaal voor mijn winkelconcept, bekeken de banken amper mijn (toch wel goed uitgewerkt!) businessplan. Ze vroegen eerst: "Je hebt zoveel nodig, wat kan je daar tegenover zetten?". Niets dus. Hier en daar kon ik een klein deeltje losweken, maar nooit voldoende om er voluit voor te gaan.

Banken zijn bang geworden om te investeren in jongeren. Zeker in deze tijden. Door veel kapitaalkrachtige investeerders samen te brengen kunnen startups rekenen op een stevige start met de nodige begeleiding door het netwerk van Angel.me.

Ondertussen weten we dat Belfius en Electrabel zich al bij het netwerk hebben aangesloten. Belfius bevestigt dat ze hiermee niet enkel de startups geld willen geven om dan de schouders af te kloppen, ze gaan nog een stapje verder. Angel.me wordt binnen Belfius een alternatieve manier van investeren. Komt er een klant binnen die niet happig is om te investeren via effectenrekeningen of aandeelpakketten, dan kan Belfius hen doorverwijzen naar Angel.me. Daarnaast stelt Belfius zich open op richting de Angel.me-startups door advies te voorzien en hen te begeleiden door het Belgische kluwen aan financiële producten.

AngelCouncil?

De Angel.me AngelCouncil is een "raad van experts" met als doel om ondersteuning te bieden aan de starters. Ondersteuning in de vorm van advies en feedback. Ze krijgen verder ook hun zeg over de projecten die zich kandidaat stellen. Het team zal er dus voor zorgen dat het kaf van het koren wordt gescheiden en graantjes van eerste klasse de nodige voeding krijgen om zich verder te ontwikkelen.

Best wel een indrukwekkende verzameling aan knappe koppen. Om ze even snel allemaal op te noemen: Bart Becks, Dries Buytaert (Drupal en Acquia), Xavier Damman (Storify), Davy Kestens (Twitspark), Bruno Defrasnes (Electrabel), Jerome Folcque (Belfius), Roald Larsen (COO Angel.me), Femke Mussels (Partnerships, o.a. voor FilmAngel), Arnaud Raskin (Mobile School), Saskia Schatteman (Microsoft en President Flanders DC), Ramon Suarez (Betagroup), Clo Willaerts (Conversity Model), Jan Maarten Willems (Massive Media).

Als je deze lijst even goed bekijkt, merk je een ideale mix aan profielen. Van ervaren ondernemers tot jonge succesvolle starters die ondertussen internationaal zijn doorgebroken. Van technische achtergrond tot conceptuele denkers. Van financiële experten tot communicatiewolven. Op deze manier kan Angel.me zichzelf beschermen door een uitstekende selectie te maken, maar ze kunnen er ook de starters zelf door beschermen. Hoe hard je als ondernemer ook gelooft in je eigen idee, het moet nog altijd haalbaar zijn. Deze mensen kunnen wilde ondernemers van veel leed vrijwaren door ofwel het idee te helpen bijsturen of desnoods te wijgeren met advies om nog eens goed na te denken.

Kortom, Angel.me is wat België al jaren nodig heeft

Gisteren raakte ik in een beleefde discussie met iemand over Angel.me. Het is namelijk mijn persoonlijke overtuiging dat (lokale) crowdfunding al veel vroeger naar België moest komen. Mijn discussiepartner ging er niet mee akkoord. Hij stelde dat de markt er eerder nog niet klaar voor was. Daar geloof ik zelf niet in. De markt zou er klaar voor geweest zijn, mochten de middelen er al zijn. Het is al jaren dat jonge enthousiastelingen gigantisch innovatieve ideeën hebben. Zeker in België, waar we het vooral moeten hebben van creativiteit en kennis. We lopen achter op de meeste westerse landen en zelfs landen in Azië en het Midden-Oosten. We moeten vooruit en Angel.me zal ervoor zorgen dat dit vlotter verloopt. Knap!