Het is niet onopgemerkt gebleven, het nieuwe Nederlandse journalistieke project De Correspondent. Rob Wijnberg, voormalig hoofdredacteur van de Nederlandse krant nrc.next, wil met De Correspondent een nieuw digitaal nieuwsplatform uitbouwen. Wijnberg haalde 900.000 euro op via crowdfunding voor dit nieuwe project.
Het idee van Rob Wijnberg
Rob Wijnberg wil met zijn digitaal platform een plek creeëren waar plaats is voor slow journalism, waar het nieuws van context wordt voorzien en waar niet geadverteerd wordt. Zonder specifieke doelgroep, maar voor geestverwanten en nieuwsgierige individuen. Grote namen als Joris Luyendijk, Femke Halsema, Jelle Brandt Corstius en Henk Hofland zijn de vaste correspondenten van het nieuwe medium.
Daar is geld voor nodig. Dus schoven Wijnberg, Brandt Corstius en Halsema aan in het populaire televisieprogramma De Wereld Draait Door om hun verhaal te vertellen en het belang van donateurs te benadrukken. Met succes.
Nooit eerder gezien in Journalistieke sector
Een ruime week na de aankondiging heeft het project van Wijnberg en co de benodigde fondsen bij elkaar gekregen. Ruim 15.000 mensen (op het moment van schrijven 16.079) hebben allemaal een bijdrage van zestig euro gedoneerd. Dit is crowdfunding op zijn best: zestig zuurverdiende euro's per persoon voor slechts een belofte: 'journalistiek die verder graaft dan de waan van de dag'.
De trotse hoofdredacteur schreef op de dag dat het benodigde bedrag -900.000 euro- behaald werd: "Zonder al te euforisch te willen overkomen, durven wij met recht te zeggen: er is in de afgelopen acht dagen een klein wonder geschied. Nooit eerder en nergens ter wereld waren er zoveel mensen bereid lid te worden van een nieuw journalistiek platform in oprichting". Heeft Wijnberg gelijk? Of heeft deze vorm van financieren al veel meer successen opgeleverd?
Wat is Crowdfunding?
Crowdfunding is rond 2004 ontstaan in de Verenigde Staten. In een notendop werkt het als volgt: een ondernemer wil een project starten, bijvoorbeeld een nieuwsplatform of een muziekwebsite. HIj heeft echter niet genoeg startkapitaal. Daarom biedt hij het project aan op het wereldwijde web, met de mogelijkheid voor bezoekers om te investeren. Alle kleine en grote donaties bij elkaar zorgen ervoor dat het complete project gefinancierd kan worden. In eerste instantie werden vooral culturele, muzikale en artistieke projecten ter crowdfunding aangeboden. Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of het wordt aangeboden op internet.
Te mooi om waar te zijn?
Er zijn talloze voorbeelden te vinden van min-of-meer succesvolle crowdfundingprojecten. Zo heeft Barack Obama zijn verkiezingscampagne grotendeels betaald dankzij crowdfunding. 552462 Amerikanen doneerden in totaal $86 miljoen om Obama te helpen bij het verspreiden van zijn boodschap. Op een geheel ander niveau: recent zat de Nederlandse voetbalclub de Graafschap zonder shirtsponsor. Voor een klein bedrag konden de supporters ruimte kopen op het shirt, waardoor ze met zijn allen de nieuwe shirtsponsor werden van de club. In België is de website SonicAngel interessant, waar jonge muzikanten de kans krijgen om via crowdfunding hun album te financieren. Dromen komen uit, dankzij de grote en kleine donaties van tientallen, honderden anonieme internetgebruikers. Het klinkt bijna als een sprookje.
Journalistieke crowdfunding
Op journalistiek gebied zijn de resultaten wisselend als het gaat om crowdfunding. Wat Wijnberg zegt, klopt. Er is nog nooit zo'n groot project, zo snel bij elkaar gefinancierd. Op kleinere schaal is crowdfunding echter al geruime tijd zeer succesvol. Correspondent Olaf Koens (o.a. Knack en The Moscow Times) beschreef in 2010 al hoe hij dankzij de tientjes van 113 lezers op reis ging naar Azerbeidzjan. Binnen drie dagen had hij het benodigde bedrag binnen en kon hij zijn ticket boeken. Een ander, langduriger, project is het prachtige Sochi Project van schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen en fotograaf Rob Hornstra. Al sinds 2009 hebben in totaal 628 donateurs ruim 20 000 euro per jaar overgemaakt, zodat zij verslag kunnen doen van de streek waar komend jaar de Olympische Spelen plaats zullen vinden.
Natuurlijk gaat het ook wel eens mis
Er zijn veel projecten bekend die niet gelukt zijn, maar, zoals dat gaat op internet, die zakken weg en worden vergeten. Heb jij ook een sprookje waarvan je graag wil dat het gefinancierd wordt? Zet het online op een van de crowdfundingplatformen, zoals de Belgische site Angel.me. Kom met een goed idee, een strakke pitch en een duidelijke belofte voor je donateurs. Het is een razendsnelle wereld, waarin opvallen van levensbelang is (of was dit nou regel #1 van het internet in haar algemeenheid?). De Correspondent is het in ieder geval wel gelukt, dankzij inmiddels 16.092 -correctie, 16.093- enthousiastelingen, die graag een plek willen waar slow journalism hoogtij viert.