Na een week vol met geruchten over een overname van Waze door Google is de kogel nu door de kerk. Google heeft de applicatie overgekocht voor $1.1 miljard.

 

Wat is Waze?

Waze is crowd-sourced kaarten applicatie uit Israel die aan de hand van live data informatie aanbiedt over files, alternatieve routes, politie-aanwezigheid, flitspalen en andere transport gerelateerde informatie, dit dankzij de crowdsourced informatie van de gebruikers. De app stond in de laatste maanden in het midden van de belangstelling doordat bedrijven zoals Apple, Microsoft, Facebook & Google openlijk hun interesse toonden om Waze over te nemen.

Als twee honden vechten om een been...

Waze zou met een aantal van deze partijen in gesprek geweest zijn over een potentiële overname. Eerst zag er eerst naar uit dat Facebook heel dicht bij een deal stond met Waze, maar deze sprong uiteindelijk af op het allerlaatste moment. Het is nu dus Google die het aan het kortste eind trekt.

$1 miljard in cash, $100 miljoen in aandelen

Na een week vol aanslepende geruchten over de mogelijk deal is het gisterenavond uiteindelijk officieel: Google heeft Waze overgekocht voor $1.1 miljard. De deal zou bestaan uit $1 miljard in cash & $100 miljoen in betalingen & stock.

In een persbericht zegt Google gezegd dat het Waze ontwikkelingsteam in Israel zal blijven & tijdelijk nog los zal blijven staan van Google. Google belooft trouwens om “samen te werken en te luisteren naar de wensen van de Waze-gebruikers, om op die manier de app verder organisch te laten groeien”.

"Praktisch zal er weinig veranderen bij Waze"

De CEO van Waze, Noam Bardin, zegt “Larry Page, Brian McClendon & het Google Maps team hebben ons groeiproces op de voet gevolgd en toonden zich heel enthousiast over wat wij hebben bereikt met Waze”. “Praktisch zal er weinig veranderen bij Waze. We behouden onze userbase, merk & organisatie. Onze werknemers, manager & founders staan als een blok achter onze visie en hebben veel vertrouwen in de komende jaren”.

Waarom heeft Google de Waze-app gekocht?

De aankoop van Waze geeft Google de kans om haar bestaande producten zoals Google Maps, Google Earth & Google+ te boosten.  Voor Google Maps lijkt Waze een perfecte aanvulling te zijn aangezien het in staat is om de navigatie een flink stuk te optimaliseren.

Aangezien er maar enkele spelers in de wereld zijn die over globale mapdata beschikken is deze overname ook van strategisch belang voor Google. Zo bouwt Google op deze manier hun voorsprong op Facebook & Apple verder uit.

Wat Google’s exacte plannen met Waze zijn is nog af te wachten. Maar het is duidelijk dat Google hier in de toekomst grootse plannen mee heeft.

Google