In mijn vorige artikel '3 Tips voor een succesvolle video-marketing campagne' probeerde ik jullie op weg te helpen met de eerste stappen voor video marketing. Vandaag zoom ik dieper in op hoe je het best jouw YouTube-video kan promoten. 
 

Deze drie puntjes zijn de take aways van vorige blogpost die u zeker moet onthouden:

1. Bepaal vooraf goed het doel van uw video & denk na over wat u wil dat gebruikers doen nadat ze uw video hebben gezien, 
2. Ontwikkel het concept van uw video samen met creatieven én online spécialisten,
3. Analyseer & bewerk uw video in YouTube voor optimaal resultaat.

Uiteraard kunt u pas gaan analyseren als u views heeft gehad. Dus gaan we in op de vraag  “Welke kanalen kunnen we inzetten om de video promoten en views generen”. 

Over mediastrategie en aanpak wordt veel geschreven. Een handige opdeling in media die ik zelf graag gebruik is P.O.E. (Paid, Owned en Earned). Het geeft de adverteerder namelijk een beter beeld van welke media kanalen hij zelf controleert en voor welke hij betaalt en, via welke hij positieve (mond-op-mond) reclame krijgt. Met dat laatste doel ik natuurlijk op alle sociale media vormen.

Zoals in het vorige artikel al vermeld werd, is online video net als TV bij uitstek een medium voor branding, awareness maar ook engagement. Maar verwacht niet direct een stijging in verkoop. Denk in termen van haalbare mini-conversies. Denk in kleine stapjes via welke u een relatie kunt opbouwen met uw doelpubliek. Enkele voorbeelden:

  • Abonnement op uw YouTube Kanaal,
  • Inschrijving voor uw nieuwsbrief,
  • Fan worden van uw Facebook pagina
  • Het openen van een test account,
  • ...

Loop niet te hard van stapel. Het is niet omdat iemand uw video leuk vind, dat ze daarom direct naar de winkel zullen rennen om uw product te kopen of uw callcenter zullen plat bellen.

Uw video kunt u uiteraard via verschillende kanalen promoten en hieronder beschrijf ik de mogelijkheden volgens de P.O.E. indeling.

Owned Media

Owned media omvatten dus eigenlijk alle kanalen waar je zelf als adverteerder 100% controle hebt over de inhoud. In dit geval praten we dan over uw website / blog en uw YouTube kanaal. Maar hoe zet je deze optimaal in? Enkele tips:

Tip 1 – Uw (YouTube) kanaal is uw uithangbord


Jouw YouTube-kanaal is hét uithangbord van de firma. Zorg er dan ook voor dat u een goede eerste indruk acherlaat bij gebruikers die op een user kanaal. Zorg ervoor dat:

  • U een custom achtergrond hebt en uw profiel informatie volledig ingevuld is
  • Uw videos eventueel organiseerd zijn in verschillende thema’s (features playlists),
  • U links legt naar andere (youtube) kanalen, website of sociale profielen.

Belangrijk om weten is dat YouTube een principe van channel authoriteit hanteert en dat de bovenstaande factoren indirect een impact hebben op inbound links, likes en comments naast de relevantie en kwaliteit van uw videos. 

Tip 2 – Optimaliseer uw video materiaal (video SEO)


Net zoals bij klassieke zoekmachine optimalisatie, analyseert YouTube de relevantie van uw video voor de gebruiker. Dus het is van groot belang dat u het juiste publiek bereikt. Factoren zoals aantal views  maar vooral ook “time watched” zijn belangrijke factoren die de ranking van uw video beïnvloeden & bepalen of uw video in de lijst van aanbevolen videos opduikt.

De opdracht is dus om het juiste publiek aan te trekken en hen te boeien met uw content.  Focus u dus op de gebruiker en optimaliseer uw video aan de hand van volgende elementen:

Title: Integreer uw meest belangrijke trefwoord in de titel van de video met een duidelijke call to action. Het is aan te raden om in de concept fase al aan keyword research te doen om een idee te krijgen welke onderwerpen en woorden veel gezocht worden die relevant zijn voor uw video!

  • Descriptions: Zorg voor een goede copy die omschrijft wat de gebruiker mag verwachten en voeg een duidelijke call 2 action toe om hem te overtuigen te klikken. Als de verwachting niet wordt ingelost, zal de gebruiker afhaken met alle gevolgen van dien.
  • Annotations: handig om te gebruiken in de video zelf om aan te geven van welk moment je over een bepaald onderwerp gaat spreken in je video. Geeft dus een mogelijkheid om extra keywords te verwerken,
  • Transcript: vaak over het hoofd gezien maar zeer handig. Het transcript biedt de mogelijkheid om de volledige tekst van de video te integreren.
  • Tags: aangeraden is om met max 10 tags te verwerken die representatief zijn voor de inhoud. Baseer ze op keyword research.

Om je video te sneller te kunnen laten ranken, is het aan te raden om deze basiselementen te optimaliseren bij het opladen van je video.  Het is echter geen garantie voor succes want u hangt af van de competitiegraad op de trefwoorden en de andere rankingsfactoren die YouTube hanteert.
 

Tip 3 – Maak gebruik van uw eigen website(s) en/of blog en sta embedding toe.


In de rankingsfactoren voor uw video kijkt YouTube ook naar inbound links op de video. Dit is, net zoals bij klassieke zoekmachine optimalisatie, een indicator van relevantie en heeft effect op de kanaal authoriteit. Het is dan ook aan te raden om een link vanuit uw website of blog naar de video te leggen of aan derden het toe te staan om te hun site op te nemen( embedden). Neem uw videos ook op in een video sitemap!

Dit is een goede manier om uw video verspreid te krijgen en telt als een goede indicator voor kwaliteit en relevantie van uw video.  Websites zullen pas een video opnemen als ze echt een meerwaarde van zien voor hun bezoekers. De views die worden gegenereerd op externe site worden meegerekend in de algemene view count. Hou dus scherp de verkeersbronnen van uw video in de gaten in YouTube Analytics!

Paid Media


Tip 4 – Bouw volume op met behulp van video advertising


Aangezien views en time watched een belangrijke indicator zijn voor de ranking van uw video in Google, is het ook de overweging waard om uw video te promoten met behulp van video advertising binnen YouTube.  Zo kunt u op een korte termijn meer volume op uw video genereren.

YouTube biedt twee verschillende manieren om te adverteren. Op basis van reservatie of via Adwords voor video.  Op welke manier u de campagne aankoopt en welke formaten u best gebruikt hangt, zeer af van uw doel.

Reservation based aankoop heeft als voordeel dat u min of meer een garantie heeft op het volume van mensen dat u kunt bereiken afhankelijk van uw doelgroepcriteria.  Nadeel van deze manier van adverteren is dat het preroll formaat bijvoorbeeld niet skippable is en dat u op CPM basis betaalt.

Mastheads op de homepage van YouTube bieden dan weer veel mogelijkheden tot creativiteit en plaatsen uw video echt in de kijker.

Voorbeeld Masthead:



Adverteren via Adwords voor video heeft het grote voordeel dat de campagne kan worden beheerd en geoptimaliseerd. Een andere groot voordeel is dat u alleen maar betaalt voor echte views op basis van een cost per view. Nadeel is dat u uiteraard geen garantie hebt op zichtbaarheid. Deze wordt bepaald uw bidstrategie binnen het veilingsysteem van Google.

Gedurende de looptijd van uw campagne analyseert u ook het beste de bijdrage van de ingezette advertentie formaten om zo verder uw campagne resultaten te optimaliseren.

Voor meer details over de verschillende formaten, pro’s, contra’s en best pratices verwijzen we u best naar de presentatie “YouTube Best Pratices and Insights” die op het Bloovi Event Search University 2013 werd gepresenteerd:

Earned Media


Tip 5 – Gebruik uw sociale media profielen


Om maar even keihard een open deur in te trappen. Share uw video op alle sociale profielen die u ter uw beschikking heeft. Facebook, Twitter, Google +, uw Facebook pagina, uw Google+ pagina en ander geschikte kanalen.

YouTube registreert via welke bronnen mensen uw videomateriaal bekijken en een grote verspreiding betekent een groter bereik. En ere wie ere toekomt, als u video wordt gesmaakt, zal ze worden geliked en gedeeld.  Maar zorg ervoor dat u voorbereid bent op alle scenarios zowel negatief als positief en monitor uw statistieken en eventueel sociale media. Soms rolt het balletje anders als u verwacht!