Nick Trogh is technical evangelist bij Microsoft België & Luxemburg. In deze functie wil hij zoveel mogelijk developers, IT professionals en software bedrijven warm maken om software te bouwen via Microsoft applicatie platformen. We vroegen Nick om meer uitleg over het over het Windows Azure platform.

Wat is de Microsoft Open Week?

Nick: We organiseren de Openweek om developers kennis te laten maken met Windows Azure. Windows Azure is een cloud computing platform, waar je als developer je applicaties kan bouwen, deployen en je backend van je app kan beheren. Op die manier hoeven developers niet meer te investeren in infrastructuur en kunnen ze hun tijd steken in het ontwikkelen van hun product.

Belangrijk om weten is dat Windows Azure een open platform is voor alle developers. Zo kunnen zelfs Linux developers gebruik maken van het Windows Azure platform. We proberen met de Openweek PHP-, JAVA- en Mobile developers te informeren over de mogelijkheden van het platform en nodigen hen uit het Windows Azure te proberen. Bovendien kan je Windows Azure gebruiken als backend oplossing voor je apps die draaien op iOS, Windows Phone én Android. 

Waarom organiseert Microsoft België de Open Week?

Nick: We willen tijdens de Openweek zoveel mogelijk developers bereiken. Zo willen we niet alleen Microsoft developers bereiken, maar ook open source developers. De reden hiervoor is simpel; we willen developers helpen. Door developers te ondersteunen zorgen we er ook voor dat er waarde gecreëerd wordt voor de ultieme eindgebruiker. Daarom zetten we in op open source technologieën zoals PHP, JAVA en Mobile.

Waarom zouden developers naar deze Openweek moeten komen?

Nick: Met Windows Azure biedt Microsoft toegang tot een platform waar het heel gemakkelijk is om software te ontwikkelen. Developers kunnen zich focussen op hun applicatie in plaats van zich te hoeven bezig te houden met technische details om hun app te kunnen runnen. Bovendien zorgt Microsoft Azure er ook voor dat je je app heel gemakkelijk kan schalen én 7/7 beschikbaar is. 

Op welk doelpubliek richt Micosoft België zich met de Openweek?

Nick: Wij richten ons tot developers die al jaren in het vak zitten, als tot studenten die zich voor het eerst wagen aan het maken van een app. We willen elke developer tonen wat er mogelijk is met Windows Azure. We proberen hen oplossingen aan te reiken hoe Microsoft hen kan helpen in de ondersteuning en creatie van hun applicaties. 

Wat kunnen developers verwachten van de Openweek?

Nick: Tijdens de info avonden in de Openweek geven we developers een introductie tot Windows Azure. Daarnaast brengen een aantal developers ook een getuigenis over hun ervaringen met het platform. We sluiten de avond af met enkele bedrijfscases.

De info avond voor PHP Developers gaat door op 12 maart 2013. Tijdens deze avond laten we mensen uit de PHP community hun verhaal brengen gebaseerd op hun ervaringen. De bedoeling is het delen van best practices. 

De info avond voor JAVA Developers op 13 maart 2013 is de tweede die Microsoft dit jaar organiseert. De bedoeling is om deze keer een hands-on sessie te creëren voor JAVA Developers. We gaan de developers tonen wat je kan doen met JAVA op Windows Azure. Aangezien we een hands-on lab organiseren in deze sessie is het nodig om je eigen laptop mee te nemen. Je kan gewoon deelnemen, zelfs al heb je de vorige sessie gemist.

Tijdens de sessie voor Mobile Developers die doorgaat op 15 maart 2013, gaan we een aantal klantencases tonen. Zo komen er die avond bedrijven langs die uitleg komen geven over hun applicatie en tonen ze wat de voordelen zijn om te werken met Windows Azure.

Welke recente evoluties zie je binnen Microsoft in de laatste paar jaar?

Nick: Wat je ziet is dat Microsoft in de laatste 2-3 jaar steeds meer in contact gaat treden met communities, web developers en agencies. We gaan ook actief developers en startups ondersteunen. Zo bieden we vanuit Microsoft technische ondersteuning én netwerk opportuniteiten voor startende bedrijven via de Microsoft Innovation Centra. Recent hebben we nog dergelijke centra in Vlaanderen geopend. Via de Innovation Centra gaan we startups technische ondersteuning bieden, ze netwerkkansen geven met venture capital firma's én kunnen we hen helpen met het uitbouwen van een businessplan.  

Praktisch