Eind vorig jaar besliste de Vlaamse overheid om te starten met kañooh of Drupal As-a-Service. De idee was, en is nog steeds, om overheidsinstellingen een platform te geven om snel en op een gebruiksvriendelijke manier overheidswebsites te kunnen opzetten en onderhouden.

Nucleus

Het consortium ESN/ONE Agency won het raamcontract en werkt vandaag aan een totaaloplossing die bestaat uit drie onderdelen: kañooh Websites, kañooh Diensten en kañooh Hosting. Nucleus werd na een extra tendering proces door het consortium gevraagd om het hosting gedeelte van het hele project te verzorgen.

Nucleus, dat zich opwerpt als de hosting solution builder, is een specialist in het hosten van dergelijke omgevingen. “Bij het opzetten van deze hosting omgeving zijn we niet over één nacht ijs gegaan” zegt David Geens, Managing Partner bij Nucleus.

DevOps filosofie

“We hebben de DevOps filosofie toegepast. Met andere woorden we zijn eerst met de ontwikkelaars van het hele platform gaan samenzitten om te definiëren wat de software applicaties nodig hadden om de verschillende websites optimaal te kunnen hosten”, verduidelijkt Geens.

Nucleus is immers van oordeel dat een cloud-software applicatie steeds moet ontwikkeld worden met een aantal hosting specificities in de architectuur zelf. Mede door die aanpak slaagde Nucleus er in om de hele omgeving op minder dan één maand operationeel te hebben en optimaal te laten functioneren. De volgende jaren zullen er naar alle waarschijnlijkheid een pak websites vanuit de Vlaamse overheid en mogelijks ook vanuit de lokale besturen gemaakt én online gezet worden. Het hostingplatform dat Nucleus heeft opgezet is daar op voorzien.

Snel Online

Tim De Coninck, Project Manager van kañooh: “De professionele aanpak en intense samenwerking met Nucleus heeft ons geholpen om de kañooh hosting omgeving snel en schaalbaar online te krijgen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst waar we alles verder zullen blijven automatiseren.”