"Er is momenteel één formidabele concurrent voor Facebook en dat is Instagram," liet David Ebersman, de CFO van Facebook, zich onlangs ontvallen.
Is het businessmodel van Facebook in gevaar?
Volgens Facebook zelf ligt het concurrentieprobleem bij de toenemende vergrijzing op het sociale netwerk. Dat gaf Facebook onlangs zelf toe in haar jaarlijks rapport aan de Securities and Exchange Commission (SEC):
"We zien steeds meer jongeren op zoek gaan naar alternatieven voor Facebook. Bovendien zijn sommige van onze gebruikers minder lang actief op Facebook en stoppen ze meer tijd in andere producten en diensten zoals Instagram. Indien deze trend zich voortzet kunnen we gebruikers verliezen en zou ons businessmodel in gevaar kunnen komen," zegt Facebook in het SEC rapport.
In april vorig jaar betaalde Facebook 1 miljard dollar om eigenaar te worden van de Instagram. Het is dus op zich geen ramp dat jongeren meer actief zijn op Instagram. Toch is het een onheilspellend bericht voor Facebook.
Tieners willen eigen netwerk
Andere voorbeelden van Facebook alternatieven bij jongeren zijn sociale netwerken zoals Snapchat en Tumblr.
Het voorbeeld van Snapchat toont dat Facebook niet automatisch top-of-mind is bij het jongere publiek. Zo is Snapchat een populaire foto-applicatie waar je als gebruiker foto's kan versturen die na verloop van tijd zichzelf vernietigen. De dienst is enorm populair bij jongeren.
Facebook probeerde onlangs om het gigantische succes van Snapchat een halt toe te roepen door een eigen app te lanceren met dezelfde functionaliteit, Poke. Helaas voor Facebook zonder veel gevolg. Zo is Snapchat nog steeds veel populairder.
Een mogelijke verklaring kan gevonden worden in dat steeds meer mensen hun weg naar Facebook vinden en tieners graag een eigen sociaal platform hebben waar ze zichzelf kunnen zijn. Hoe kijken jullie naar de toekomst van Facebook? Laat het ons weten in de comments!