In eerdere artikels van Bloovi werd al aandacht besteedt aan YouTube. Veel adverteerders vragen ze zich af hoe dat ze YouTube effectief kunnen inzetten in hun marketing strategie om hun merk of bedrijf in de spotlights te plaatsen. Bovendien worden veel creatieve ideeën uitgedacht en gelanceerd met het doel en de hoop om een virale video te kunnen creeëren op YouTube.

Slechts klein percentage is succesvol op YouTube

Realiteit is dat slechts een klein percentage van de YouTube-campagnes ook werkelijk van de grond komen om een nieuwe Tippex of Old Spice te worden. En de vraag blijft dan altijd, resulteert dit een verhoging van spontane of geholpen naamsbekenheid en tegen welke kost?

In elk geval is het creatieve concept bijna even belangrijk als de mediakanalen die je gebruikt om je campagne vlot te trekken. Want vergis u niet, zelfs de Tippex en Old Spice campagnes gingen gepaard met de media investeringen die u niet mag onderschatten.

Maar hoe begint u er aan? En hoe maakt u maximaal gebruik van de mogelijkheden als u niet beschikt over grote marketingbudgetten. In dit eerste artikel starten we met een aantal praktische tips:

Tip 1 – Bepaal uw doel -> wat wil u dat de gebruiker doet na het bekijken van uw video?

Het is en blijft een open deur in trappen maar dit is zo belangrijk. Vaak worden doelen niet bepaald of zijn ze niet precies.  Veel videos worden opgenomen, online geplaatst en vervolgens wordt de vraag gesteld waarom er geen views zijn. Begin bij het begin. Stel uzelf een aantal kritische vragen:

1.     Voor wie is mijn video relevant en zit mijn doelgroep op YouTube?
2.     Wat is de meerwaarde van de mijn content voor de gebruiker?
3.     Wat wil ik de gebruiker vertellen / laten ervaren?
4.     Als een gebruiker mijn video heeft bekeken, wat wil ik dan dat hij/ zij daarna doet?

Deze en anderen vragen geven richting aan uw concept en uw boodschap. Denk ook in termen van context en doe van tevoren onderzoek naar uw onderwerp. Zo weet u welke onderwerpen uw doelgroep interesseren. Trefwoordenonderzoek binnen zoekmachine en Q&A fora zijn hiervoor een interessant middel.

Denk daarnaast misschien ook in termen van episodes die een verhaal brengen of die verschillende facetten van een onderwerp belichten. Kortom, ga voor een lange termijn strategie en combineer dit eventueel aan een social media aanpak. One-shot campagnes kunnen werken maar hou vinger aan de pols voor wat betreft kosten en baten. Verwacht ook zeker niet dat uw video direct zal leiden tot meer verkopen want u komt van een koude kermis thuis. YouTube is bij uitstek, net als TV, een medium voor branding, brand awareness maar ook engagement strategieën.

Tip 2 - Ontwikkel het concept met uw creatief agentschap EN online advertising specialisten!

Alles staat of valt bij een goed concept. YouTube is een lean-forward medium. Gebruikers zoeken en maken bewust keuzes om een video te bekijken of niet. Hou er rekening mee dat een groot deel van de videos  zelfs niet volledig wordt uitgekeken. Belangrijk is dus dat u vanaf de eerste seconden de gebruiker een reden geeft om door te kijken. Dit vergt toch enige expertise en daarvoor kunt u beroep te doen op een creatief agentschap met ervaring.

Maar let op, YouTube is geen TV! Het platform biedt mogelijkheden tot interactiviteit zoals bijvoorbeeld dit super voorbeeld van Jamie Oliver. De annotaties uit dit voorbeeld, geven de gebruiker de mogelijkheid om zelf interactie te zoeken met de video of zaken te ontdekken. Het stimuleert de gebruiker en als het concept wordt gesmaakt zet het uiteraard ook aan tot delen.

Er zijn dus technische mogelijkheden die door traditionele creatieve bureaus misschien over het hoofd worden gezien. Het is dan ook aan te raden om online specialisten te betrekken bij de briefing en/of het uitwerking van uw concept. Zij kunnen helpen met het vertalen van uw concept naar technisch creative mogelijkheden binnen de YouTube omgeving. Kortom zij geven een technisch kader aan de creatieve mogelijkheden. Zo  voorkomt u dat u veel tijd en geld verspeelt aan concepten die weinig kans van slagen hebben.

Tip 3 – Analyseer en bewerk uw video voor de optimaal resultaat

Het succes van uw video hangt af van vele factoren maar het belangrijkste is natuurlijk uw materiaal zelf. Lengte en interactie mogelijkheden kunnen onder andere bepalend zijn voor het succes van uw video naar een goed storyboard. Maar hoe lang moet de video nu eigenlijk zijn?

Als u al een beetje zocht op het Internet, zult u al hebben gemerkt dat u hier geen eenduidig antwoordt op zult krijgen.  Het verschilt van onderwerp tot onderwerp. Er zit dus maar een ding op, testen!

Een handige tool is YouTube Analytics Hiermee kunt u verschillende statistieken over uw video raadplegen. Dus bijvoorbeeld nagaan hoeveel % van de totale video wordt bekeken werd en waar bij welke scene mensen beginnen af te haken.

Als u werkt met annotaties kunt u zelfs specifieker analyseren. Youtube biedt u daarnaast allerhande mogelijkheden op uw video zelf te monteren binnen het platform zelf. U kunt scènes knippen, video’s of filters op de video zetten om snel te retoucheren.  Het is dus niet altijd nodig dus om uw video opnieuw te laten monteren maar het vraagt uiteraard een beetje handigheid en wat tijd.


Analyseren, testen, bijschaven en opnieuw testen is dus de boodschap. Misschien moet u de video inkorten of de kern van uw boodschap eerder plaatsen omdat u ziet dat veel mensen net ervoor zijn afgehaakt?

YouTube Analytics geeft u de mogelijkheid om te testen en uw materiaal bij te schaven met maar één doel. Optimaal resultaat oftewel: een kijkratio te vergroten, lager afhaakpercentage of juist meer likes, comments en shares. Voor traditionele TV adverteerderslijkt ons dit ook een uitgelezen kans om die reclamespot te analyseren en testen voor deze op TV te vertonen.

U heeft dus een goed marketing plan nodig. In een volgend artikel beantwoorden we dan ook de vraag: Welke kanalen moet ik inzetten om mijn video te promoten en hoe pak ik dit aan.

Nog één ding. Baseer uw conclusies op (voldoende) data en zorg er dan ook voor dat u niet overhaaste beslissingen neemt. Geduld is en blijft een schone zaak ook in een wereld waarin we bijna in realtime resultaten kunnen krijgen en analyseren!