Bhaalu, een nieuwe manier van tv kijken én tevens van Belgische makelij, maakt de laatste tijd heel wat los in het Vlaamse medialandschap. Bhaalu laat tv-kijkers immers toe om eenvoudig alle programmas van de laatste 90 dagen te herbekijken (dankzij het principe van een eenvoudige videorecorder in de cloud) & reclame door te spoelen. Ter vergelijking: met Stievie kan je tv-programma’s tot 7 dagen na de uitzending herbekijken. We vonden het hoog tijd om de bhaalu cloudrecorder eens grondig te testen.

Wat is bhaalu nu precies?

Bhaalu is een toestel van het Belgische Right Brain Interface, waarmee je naar tv-programma’s en films kan kijken op tablet, laptop of smartphone en, nog een verschil met Stievie, ook rechtstreeks op je gewone TV met de bhaalu videorecorder. Dat alles op je eigen tempo. Zo kan je zowel near-live kijken als programma’s die eerder uitgezonden zijn opnieuw bekijken zonder extra kosten.

Bhaalu is immers een cloudrecorder waarmee je automatisch alle programma’s & films van jouw TV-abonnement kan opnemen en opslaan in de cloud. Je kan jouw favoriete shows of films herbekijken tot 90 dagen na de originele uitzending. Je krijgt als het ware het gevoel dat je niets meer hoeft te missen en volledig op je eigen tempo kan kijken. Hierdoor krijg je het gevoel dat je grenzeloos televisie kan kijken.

Zo dien je niet te betalen als je een gemiste aflevering terug wil zien, of ben je niet gejaagd om iets te herbekijken binnen de 7 dagen. Het beste: je hoeft niet voortdurend op record te klikken zoals je dat bij een doorsnee digicorder zou moeten doen. Bhaalu neemt immers, als je dat wilt, alles voor je op, vanzelf. Bij aanvang geef je gewoon éénmaal aan welke zenders je wil opnemen en daarna hoef je nooit meer iets in te plannen.

Hieronder kan je een voorbeeld zien van hoe tv kijken met bhaalu eruit ziet:

bhaalu: Het nieuwe tv kijken from Right Brain Interface on Vimeo.

Wat zit er in de doos?

Meegeleverd met de Bhaalu Box is een HDMI-kabel, voeding, afstandsbediening & bijhorende batterijen. We vonden het erg praktisch dat er een HDMI-kabel inbegrepen is in de doos, dat is bij andere tv-accessoires zoals de AppleTV immers niet het geval.

De handleiding bestaat uit een aantal steekkaarten die gegroepeerd zijn per thema. Handig! Zo hoef je niet te bladeren in een handleiding om de juiste informatie te vinden.

Zo kan je bijvoorbeeld ontdekken hoe je precies programma’s kan aanbevelen aan vrienden, of hoe de video navigatie in elkaar zit of waar dat knopje op de afstandsbediening precies voor dient.

Installatie

Installeren gaat vrij simpel. Nadat je alle kabels hebt ingeplugd start je de bhaalu box op en dien je de instructies op het tv-scherm te volgen. Je zal even naar bhaalu.com moeten surfen om de box te activeren. Nadat je dat gedaan hebt, begint de bhaalu experience.

Interface

De interface van bhaalu is er eentje met een leercurve. De interface en afstandsbediening vormen samen het hart van de bhaalu-ervaring. Aan beiden moet je even gewend raken, want deze zijn toch totaal anders dan wat je gewoon bent. Hieronder kan je een voorbeeld zien van de bhaalu-interface:

  • Aan de linkerkant kan je een navigatiescherm zien met een overzicht van jouw zenders & themakanalen.

  • Onderaan krijg je een overzicht van de opgenomen programma’s per zender, aflopend in tijd.
  • Rechts kan je een aflevering kiezen van het geselecteerde programma en kan je terug gaan in de tijd.

Content Discovery

Je kan op 2 manieren navigeren doorheen je opnames. Zo kan je per zender een overzicht van de content bekijken en grasduinen door alles wat de zender recent heeft uitgezonden. Je kan de content daarbij rangschikken op genre. Zo kan je kiezen tussen films, tv-series of documentaires en meer.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om bepaalde content aan te duiden als favoriet. Dat wil zeggen dat je deze content tot 90 dagen na uitzending nog kan herbekijken. Als je content niet als favoriet markeert kan je die tot 30 dagen na uitzending herbekijken.

De tweede manier om content te ontdekken is via de zogenaamde virtuele kanalen. Er zijn een heel aantal themakanalen die bepaalde genres opnames bundelen. Zo kan je door bijvoorbeeld het themakanaal ‘Film’ alle films zien die recent zijn uitgezonden over alle zenders heen. Meer nog: je kan filteren op genre of beoordeling. Bijzonder handig! Alleen spijtig dat deze feature een beetje verstopt zit.

Tip: als je tijdens het gebruik wil heropgefrist worden over hoe over de bhaalu interface in elkaar zit kan je op het home kanaal op de i-knop drukken van je afstandbediening. Daarop krijg je een filmpje te zien die stap per stap aantoont hoe de interface precies in elkaar zit.

Leuke Features

Sociale media: je kan ervoor kiezen om bhaalu te verbinden met  jouw Facebook of Twitter-profiel. Met een druk op de gele knop kan je jouw vrienden laten weten naar wat je aan het kijken bent. Je kan ook gemakkelijk in het virtuele Facebook of Twitter kanaal kijken naar wat je vrienden aanraden.

Favorieten: bhaalu staat ook toe om favoriete opnames te verzamelen in één favorieten kanaal. Met Bhaalu hou je standaard programma’s voor 30 dagen bij. Programma’s die als favoriet worden aangeduid kan je tot 90 dagen na de uitzending herbekijken.

Series: alle afleveringen van een serie kan je tot 30 dagen na de laatste aflevering herbekijken. Markeer je een serie als favoriet? In dat geval kan je het volledige seizoen tot 90 dagen na de laatste uitzending opnieuw bekijken.

Spiegel functionaliteit: Als je een tablet, PC, Mac of smartphone hebt, kan je bhaalu daar ook op bekijken.  Wanneer je bhaalu opent op één van die apparaten kan je makkelijk overschakelen van bijvoorbeeld tablet naar televisie aan de hand van de 'spiegelfunctionaliteit'. Met één druk op de knop begint de opname die je bekeek op je mobiel apparaat, te spelen op televisie. Een beetje zoals AirPlay op de AppleTV. Op de Mobiele versie zit trouwens een handige zoekfunctie verweven. Zo kan je bvb. met je smartphone in de hand een programma opzoeken via een zoekterm en daarna laten afspelen op je TV.

Bhaalu Mobiel

Om te weten hoe het is om bhaalu op tablet, computer of smartphone te gebruiken moet je zeker onze eerdere review over bhaalu mobiel raadplegen. 

Leuk detail: wanneer je een bhaalu Box koopt, is bhaalu Mobiel automatisch inbegrepen.

Kostprijs

Bhaalu heeft verschillende producten. Zo heb je de bhaalu Box, maar heb je ook een bhaalu Stick. Beiden doen hetzelfde. Alleen kan je met de Box tot 90 dagen terug in het verleden gaan, met de bhaalu Stick 28 dagen.

De bhaalu settopbox kost 365 euro, daarbovenop betaal je 5 euro maandelijks lidgeld dat rechtstreeks naar onderhoud & aankoop van de opname-infrastructuur in de cloud gaat. Op de box zit 2 jaar garantie & 30 dagen bedenktijd. Met de box kan je tot 90 dagen na eerste uitzending programma’s herbekijken. De bhaalu Box komt inclusief bhaalu Mobiel, je kan dus gelijktijdig op Tv en op een mobiel apparaat (Pc, Mac, tablet & smartphone) je opnames bekijken.

De bhaalu stick kost 125 euro, en moet je ook 5 euro per maand lidgeld betalen. Met de stick kan je een opname bekijken tot 7 dagen na de uitzending of tot 28 dagen als je deze content hebt opgeslagen als favoriet. 

Besluit

We vonden de bhaalu experience een erg leuke ervaring. Zo werkt bhaalu ‘as advertised’ en is de slogan ‘Relax, Discover, Watch’ ook niet gestolen. Je voelt je écht relaxed aangezien je weet dat je niets nog hoeft te missen. Iets wat je bij een digicorder niet kan zeggen, aangezien je daar nog steeds manueel je individuele programma’s moet kiezen die je wil opnemen.

Toch zijn er ook enkele verbeterpunten. Zo duurt het even om aan de interface te wennen en is het niet altijd even makkelijk om content te vinden, zonder mobiele applicatie. Dit went waarschijnlijk na verloop van tijd.

Door te zoeken op genre, stoot je dan weer regelmatig op content die je anders misschien nooit had ontdekt. Een extra dimensie van deze experience. Met toekomstige software updates kan de interface misschien nog een stuk gebruiksvriendelijker worden.

Bhaalu heeft ons overtuigd en toont aan dat er een andere manier van tv kijken bestaat. Je kan gewoon kijken waar je zin in hebt én je hebt het gevoel dat je nooit iets hoeft te missen. Je kan het altijd terugvinden. 

Op de Bloovi-redactie zullen er enkele orders geplaatst worden op bhaalu.com - Zoveel is zeker.