25 jaar geleden deed Sir Tim Berners-Lee een voorstel (foto hieronder) aan zijn baas om het informatie management binnen hun bedrijf CERN te verbeteren. Zijn baas omschreef dit idee als “vaag, maar opwindend”, maar gaf Berners-Lee de toestemming om hier in stilte aan verder te werken. Dit alles was de start van het wereldwijde web zoals we het de dag van vandaag kennen. 

Met het wereldwijde web is ons leven onomkeerbaar veranderd. Het web heeft niet alleen onze sociale relaties veranderd en geografische grenzen doorbroken, maar ook gezorgd voor een enorme verandering in de economie en politiek. Internet zelf bestaat al tientallen jaren langer, maar dankzij het www is dit toegankelijk voor iedereen, over heel de wereld.

Sir Tim Berners-Lee's boodschap:

Groei wereldwijde web

Sir Tim Berners-Lee vertelt op de verjaardagssite van het WWW dat de groei van het internet enkel zo een vlucht heeft kunnen nemen dankzij alle mensen die eraan meegewerkt hebben. Dat het WWW universeel, gratis en gedecentraliseerd is, was het begin van dit succes. De duizenden mensen die samengewerkt hebben aan de opbouw van het web in zijn vroege jaren, samen met de tienduizenden die de applicaties en diensten bedachten om het web zo bruikbaar te maken voor iedereen, hebben ervoor gezorgd dat het web vandaag de dag zo'n groot succes kent.

Work in progress

Het web blijft een ‘work in progress’. Zijn uitvinder moedigt iedereen aan om de kernprincipes van het web te blijven verdedigen, en te blijven strijden voor enkele ‘key challenges’, zoals:

  • Hoe kunnen we die twee-derde van de wereld die nog geen toegang hebben tot het web verbinden met de rest van de wereld?
  • Wie heeft het recht om onze persoonlijke gegevens te verzamelen en te gebruiken, voor welk doel, en onder welke voorwaarden?
  • Hoe creëren we een high-performance open architectuur die op elk toestel draait, in plaats van terug te vallen op gepatenteerde alternatieven?

Oproep

Berners-Lee weet dat hier geen eenvoudige antwoorden of oplossingen voor zijn. Toch vraagt hij ons om te herinneren dat het Web gebouwd was door en voor iedereen van ons, en dat we daarom onze rol moeten opeisen in het bepalen van de toekomst van het Web. Daarom vraagt hij aan ons allemaal om een verjaardagsboodschap te sturen naar het Web, door gebruik te maken van #web25 op eender welk sociaal netwerk, of op de verjaardagssite.

Meer weten over de 25e verjaardag van het Web, of over hoe jij dit Web mee kan helpen verbeteren? Ga naar webat25.org