Bron foto: Shutterstock

PickMeUp, een nieuwe smartphone-applicatie waardoor je met één druk op de knop een taxi kan bestellen, is vanaf vandaag zowel in Gent als Antwerpen beschikbaar. Vanaf januari komen daar nog Brugge, Leuven, Hasselt en Brussel bij. De app, ontwikkeld door drie jonge ondernemers uit Gent, verenigt kleine taxibedrijven en zelfstandige taxichauffeurs in 1 netwerk. Door met reeds bestaande officiële taxibedrijven te werken, biedt PickMeUp op deze manier een alternatief voor Uber.

Taxi met 1 druk op de knop, Net zoals Uber

Gedaan met in de regen te staan wachten op een taxi, of wanhopig op zoek te gaan naar het telefoonnummer om een taxi te bellen: vanaf nu druk je gewoon op één knop, en de dichtstbijzijnde taxi komt zo snel mogelijk aanrijden.

PickMeUp creëert een netwerk van taxi’s door middel van een ingenieuze smartphone-applicatie. In zowel Gent als Antwerpen hebben al bijna 150 bestaande taxi’s zich geregistreerd bij PickMeUp, en het aantal groeit elke dag. PickMeUp is goed op weg om het grootste netwerk van taxibedrijven en zelfstandige taxichauffeurs in België te worden.

Foto: Shutterstock

Door met bestaande taxi’s te werken, creëren ze extra werkgelegenheid, én maken ze de ritten van de taxichauffeurs en de klanten een heel stuk aangenamer.

Een taxi nemen was nog nooit zo gemakkelijk

Wil je ook gebruik maken van PickMeUp, dan moet je gewoon de applicatie downloaden. Eenmaal je dat gedaan hebt, kan je via realtime location zien waar de dichtstbijzijnde taxi’s zich bevinden. Zodra je op de knop drukt en een taxi je verzoek accepteert, weet je binnen hoeveel minuten de taxi bij jou zal staan, met welke wagen je opgehaald wordt en hoe je chauffeur eruitziet.

Heb je opeens toch nog andere plannen, dan is dat geen probleem: je kan via de app rechtstreeks met de taxichauffeur bellen. Eenmaal je taxi gearriveerd is, krijg je een bericht. Je hoeft dus niet langer buiten te staan wachten.

De taxichauffeur geeft aan wanneer hij jou opgepikt heeft, en de rit kan beginnen. Zodra je op je bestemming bent, geeft de chauffeur je de meterprijs door, betalen kan zowel cash als met je kredietkaart. Nadien kan je ook nog de chauffeur beoordelen, op die manier blijft de kwaliteit ook gegarandeerd. Klikte het met je taxichauffeur, dan kan je hem of haar zelfs markeren als favoriet, en je taxiverzoek zal de volgende keer eerst naar deze chauffeur worden verstuurd.

Drie jonge Gentse ondernemers

PickMeUp werd opgericht door Olivier de Clercq (23), Nelson Dheedene (23) en Tom Goossens (24), drie jonge ondernemers uit Gent. Olivier studeerde International Business in Brussel, Nelson en Tom zagen het nog iets internationaler en trokken naar de Verenigde Staten. Nelson studeerde er Business-Economy aan de universiteit van Los Angeles. Tom behaalde zijn diploma Business Management in Tenessee en verzilverde zijn masterdiploma aan de Solvay Business School in Brussel.

In de States kwamen Tom en Nelson in contact met Uber, en eens terug in België viel hen samen met Olivier het gebrek aan een legaal alternatief op. Zo kwamen ze op het idee voor PickMeUp. Volgens Nelson bevindt hét grote verschil tussen Uber en PickMeUp zich in de werkwijze:

“Wij werken enkel met officiële en erkende taxi’s waardoor elke rit helemaal in orde is. Een taxichauffeur bij PickMeUp beschikt over de nodige documenten zoals een verzekering, een medisch attest, een bewijs van goed gedrag en zeden, en een taxi licentie.” Door te werken met bestaande taxibedrijven en door de reizigers de mogelijkheid te bieden om feedback te geven over de chauffeurs, wordt kwaliteit gegarandeerd. “Kwaliteit en gebruiksgemak zijn prioritair”, aldus Tom. “Ons doel was een innovatieve oplossing te zoeken voor zowel de klant, taxisector, als overheid, binnen de huidige wetgeving. We denken dan ook dat we aangetoond hebben dat dit mogelijk is.” voegt Olivier eraan toe.

Wat begon als een idee is stilaan uitgegroeid tot een klein bedrijf met een hecht team. Olivier is verantwoordelijk voor de operationele kant, Nelson kijkt toe op de financiën en Tom staat als Taxi-Manager in voor de aansluiting en opvolging van taxibedrijven. Het PickMeUp team bestaat verder uit een Community Manager, een Developer en een Designer.

PickMeUp krijgt de steun van Antwerps schepen Koen Kennis, bevoegd voor mobiliteit: ‘Innovatieve projecten zoals dit dragen bij tot vlotte verplaatsingen in de stad. Dat kan ik als mobiliteitsschepen uiteraard alleen maar toejuichen. Ik wens deze drie jonge ondernemers dan ook alle succes toe!’

De app is gratis beschikbaar in de AppStore via www.pickmeup.be/#download en vanaf februari voor Android via Google Play. Ben je een taxichauffeur en wil je graag deel uitmaken van PickMeUp? Surf dan naar www.pickmeup.be/taxi en registreer je online.