Universal Analytics is het nieuwe Google Analytics. Sinds 2 april is het uit zijn bèta-versie en nu is de upgrade beschikbaar voor alle Google Analytics accounts. Met dit artikel willen we enkele belangrijke vragen beantwoorden over dit onderwerp. Je krijgt ook tips om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Waarom zou ik nu upgraden?

De upgrade naar Universal Analytics (UA) is momenteel nog niet verplicht. Maar het wordt wel ten sterkste aangeraden omwille van twee redenen. Ten eerste worden alle nieuwe features van Google Analytics (GA) ontwikkeld voor Universal Analytics. Waardoor de huidige versie snel zal verouderd zijn. Ten tweede zal de overschakeling naar de UA tracking binnenkort verplicht worden. Dit zal waarschijnlijk in de loop van de komende maanden gebeuren.

Zijn er risico’s?

Een upgrade naar UA vormt een echte opportuniteit. Je mag hoe dan ook het potentiële risico niet onderschatten van de veranderingen die je data kunnen beïnvloeden. Vandaar dat een goede planning en processen vereist zijn om een verlies van data te vermijden bij een overschakeling naar de nieuwe UA tags.

Hoe een goed plan opstellen?

1.    Implementeer een Tag Management Systeem

Was je op zoek naar een ideale moment om een tag management systeem te gebruiken? Met UA is het nu of nooit. Met alle custom implementaties beschikbaar, heb je echt de kracht van zo’n tool nodig om de volledige functionaliteit van UA te kunnen benutten.

2.    Definieer rollen en verantwoordelijkheden

Het is belangrijk om alvorens implementatie vragen te beantwoorden om elke partij betrokken bij de verschillende fasen van het implementatie proces te herinneren aan zijn rol en verantwoordelijkheden. Dit gaat van je BI agentschap, je web development team en de marketing afdeling.

3.    Breng al je properties en er aan gerelateerde GA implementaties in kaart

Je moet zo volledig mogelijk zijn en alle tags/elementen noteren waarvan GA data wordt opgehaald, onder andere:

Pageviews en eventueel hun virtuele tegenhanger

  • E-commerce
  • Events
  • Custom var

Het is belangrijk omdat de methodes gebruikt om deze verschillende elementen te tracken veranderen bij UA. Zo moet de _gaq.push(['_trackEvent',... event tracking methode vervangen worden door een ga('send', 'event',... methode. Daarnaast is het UA e-commerce rapport ook volledig herzien waardoor je uw product dieper kan tracken en meer inzichten krijgen in het check-out gedrag van je users. Dit gaat natuurlijk samen met een intensievere implementatie. Bovendien wordt custom var vervangen door custom metrics en dimensies die je zullen helpen om extra informatie over je gebruikers, klanten en hun gedrag te verkrijgen.

4.      Voorzie een testomgeving

Wanneer je upgrade naar UA, onthoud dan dat je data niet op dezelfde manier verwerkt wordt als in de klassieke GA. Dit kan leiden tot een klein verschil in de cijfers. Als je al zware implementaties gebruikt is het enorm belangrijk dat je checkt dat al je data goed binnenkomt en alles goed  toegewezen is. En dit allemaal vóór het overzetten van je properties. Daarom is het gebruik van een testwebsite aangeraden. Bovendien kan zonder problemen je UA parallel testen met je huidige klassieke implementatie.

Universal Analytics is een echte opportuniteit voor elke online speler. Maar je moet eerst een volledig plan bouwen waarbij je alle items die hierboven vermeld werden checkt om een vlotte en succesvolle overgang te garanderen.