De Vlaamse omroepen lagen al enige tijd in de clinch met Bhaalu, maar nu zijn ze een stapje verder gegaan, en hebben ze Bhaalu aangeklaagd wegens overtredingen tegen het mediadecreet. 

Bhaalu

Het principe van Bhaalu, de videorecorder van Right Brain, gaat als volgt: de gebruikers kijken naar wat ze willen, wanneer ze dat willen. Je neemt alles op wat je wil bekijken, tot meer dan 60 dagen. Met dit concept hebben de Vlaamse omroepen VRT, Medialaan en SBS een probleem. Zij vinden dat de Bhaalu alle wettelijke bepalingen overtreedt. Onlangs vroegen we mediarecht specialist Bart Van den Brande hierover zijn mening. Zijn analyse kan je hier lezen.

Blessing in Disguise?

De oprichters van Right Brain, Bart Van Coppenolle en Philip Vandormael, zien deze aanklacht als een ‘blessing in disguise’. Zij zijn er zeker van dat deze aanklacht zal weerleggen dat wat zij doen, perfect legaal is. De verkoop van Bhaalu zou prima verlopen, maar volgens Vandormael worden de klanten afgeschrikt door de juridische onzekerheid. Duidelijkheid in deze hele kwestie zou dus ook hen helpen.

Maar ook de omroepen denken dat ze sterk in hun schoenen staan, aangezien een rechtbank in München begin vorige maand zich al heeft uitgesproken over de kwestie. RTL had Bhaalu daar voor dezelfde reden aangeklaagd en kreeg gelijk in kort geding.

Is Bhaalu in fout? 

Of Bhaalu wetten overtreedt, en dewelke dit dan zouden zijn, zal een rechtbank moeten uitwijzen, maar zijn producten zoals Bhaalu niet onvermijdelijk in de toekomst? Het kijkgedrag van Vlaamse televisiekijkers is enorm veranderd sinds de komst van digitale televisie, en die trend zal zich alleen nog maar verderzetten. Moeten de Vlaamse mediamaatschappijen blijven hangen in hun vaste gewoonten, of dienen ze zich aan te passen aan de vraag van hun klanten?

Wil je meer weten over deze kwestie? Lees dan zeker eens de menig van specialist Bart Van den Brande over bhaalu in: "Is een videorecorder ‘in de wolk’ legaal?"