De Belgische startup studio eFounders heeft een som van 6 miljoen dollar (5,3 miljoen euro) opgehaald bij angel investor Ogel Tscheltzoff, de man achter het stock foto platform Fotolia dat vorig jaar aan Adobe werd verkocht voor 800 miljoen dollar. Met het geld wil eFounders zo'n 4 nieuwe bedrijven per jaar lanceren en wil het haar bestaande start-ups verder ondersteunen. Tegen eind 2016 wil de startup studio maar liefst 6 nieuwe bedrijven lanceren. 

eFounders? 

eFounders werd in 2011 opgericht door Thibaud Elziere en Quentin Nickmans en heeft kantoren in Brussel en Parijs. Sindsdien heeft eFounders geïnvesteerd in Mailjet, Textmaster, Mention, Front en Aircall. Er werd ook al een startup verkocht: Pressking. 

De investering van 6 miljoen dollar (5,3 miljoen euro) komt van Ogel Tscheltzoff, die samen met Thibaud Elziere Fotolia oprichtte. Een bedrijf dat in december 2014 aan Adobe werd verkocht voor 800 miljoen dollar. 

Met het geld wil eFounders verder investeren in bestaande én toekomstige start-ups. Zo wil het maar liefst 4 nieuwe bedrijven per jaar lanceren en tegen eind 2016 in totaal 6 nieuwe bedrijven op de markt hebben gebracht. 

De opkomst van startup studios

eFounders is een startup studio, die een een alternatief vormen voor de traditionele start-up accelerator. Startup studios vonden hun oorsprong in IdeaLab, de eerste startup studio ter wereld, dat in 1996 werd opgericht door serie-entrepreneur Bill Gross. Hij bracht meer dan 125 start-ups tot een goed einde. 

Startup studios verschillen van traditionele accelerators door het feit dat inhouse nieuwe start-up ideeën worden gelanceerd. Om deze tot een goed einde te brengen worden veteranen uit de tech industrie aangetrokken om deze ideeën concreet te maken. Daarvoor worden co-founders aangeworven die al eerder zoiets hebben gedaan. 

Volgens Elziere is dit de sleutel tot succes. De juiste co-founders kunnen als geen ander van een idee tot een goed werkend bedrijf komen. "Ik spendeer meer dan een derde van mijn tijd aan het vinden van de juiste co-founder," vertelt Elziere aan Geektime.

Het aantal startup studios in de wereld groeit erg snel. Zo waren er in 2011 slechts een twintingtal actief. Tegenwoordig zijn er al meer dan 100 in de hele wereld. 

De investering van 5,3 miljoen euro is vrij groot voor Belgische start-up normen. 

bron: geektime.com