De populariteit van de Bitcoin was al langere tijd tanende met als dieptepunt de recente valuatie van 177$ op 14 januari. Maar een recente opleving lijkt erop te duiden dat de cryptovaluta alsnog van waarde is. De Bitcoin staat momenteel op 250$, een stijging van ongeveer 33% in ongeveer 10 dagen. De opening van de eerste Amerikaanse beurs voor Bitcoin, gecreëerd door Coinbase , lijkt verantwoordelijk te zijn voor de recente opleving van de munt.

De waarde van de Bitcoin is altijd al onderhevig geweest aan hevige schommelingen met als welbekend hoogtepunt de climax in november 2013 waar de waarde van de Bitcoin over de 1000$ steeg. Vanaf toen bleek de waarde enkel nog maar te zakken terwijl ironisch genoeg de mogelijkheden voor de Bitcoin alleen maar leken te vermeerderen. Het werd veiliger, gecontroleerder met meer mogelijke betaalpunten.

Meerdere online retailers hebben vanaf toen mogelijkheden aangeboden om te betalen met Bitcoin. Vooruitstrevende organisaties en bedrijven zoals Square, Wikipedia, Reddit, Paypal enz.. omarmden het potentieel en baanden zo de weg voor grotere adaptatie. Coinbase als facilitator

Silk Road was ooit dé plaats om met Bitcoin te betalen. Het kreeg ook daar zijn eerste echte wijdverbreide toepassing. Voor illegale aankopen was het namelijk handig om anoniem te betalen. Dat is waar Bitcoin voor kon zorgen: het is een betaalmiddel waarbij geen persoonlijke gegevens uitgewisseld moeten worden.

Maar er zijn initiatieven opgestart om van Bitcoin een regulier betaalmiddel te maken. Coinbase kan gezien worden als één van de grotere spelers op dit moment. Na een nieuwe kapitaalronde van 75 miljoen dollar met onder meer investeerders zoals de NYSE (New York Stock Exchange) en de goedkeuring van de helft van de Amerikaanse staten lijkt Coinbase goed op weg om een grote markt aan te boren.

Wat is Coinbase?

Coinbase kan het beste vergeleken worden met PayPal. Zoals Paypal begin jaren 2000 de weg verbreedde om over het internet veilig en gemakkelijk te betalen door middel van een portefeuille die gekoppeld was aan je bankrekening, zo biedt Coinbase hetzelfde principe aan maar dan met een koppeling van je bankrekeningnummer aan een portefeuille waarop je Bitcoins kan verhandelen, betalen met Bitcoin en Bitcoins kan accepteren.

De extra veiligheidsmaatregelen die Coinbase heeft ingebouwd, zoals de recent uitgebrachte feature ‘Vault’, stelt je in staat je Bitcoins veilig op te bergen met verschillende authentificatieprocedures (SMS bevestiging, handtekening van een derde, 48u transferperiode, …) die moet verijdelen dat een debacle zoals Mt.Gox kan gebeuren.

Coinbase zelf is al actief in 19 landen en wil op het einde van dit jaar aanwezig zijn in ongeveer 30 landen.

Bitcoin: een hype of niet?

Of Bitcoin een hype is of een blijvend iets valt nu nog helemaal niet uit te maken. Het feit dat de waarde zo fel schommelt belemmert de toetreding van meer gebruikers omdat natuurlijk niemand graag zijn geldwaarde zo enorm ziet fluctueren. Maar de initiatieven aan de andere kant die van Bitcoin een waardig alternatief willen maken om aan handel te doen, vermeerderen met gelijke tred.

Zoals met zoveel nieuwe initiatieven zal de adaptatiegraad uiteindelijk beslissen of het iets blijvend zal worden. Op dit moment kunnen we misschien optimistisch zijn omdat steeds meer landen, bedrijven en individuen het betaalmiddel verder blijven omarmen.

Geloof jij in een toekomst voor Bitcoin?