De laatste jaren is het belang van een sterk STEM-beleid steeds duidelijker geworden. Science, Technology, Engineering en Mathematics zijn de vakken van de toekomst en op allerlei manieren wil men de interesse bij kinderen en jongeren aanwakkeren voor exacte wetenschappen en techniek. Dit gebeurt meer en meer via het onderwijs. Maar CoderDojo is één van de weinige clubs waar dit ook in vrijetijdsverband kan. Net zoals voetballen, dansen, tekenen, ... krijgt ook techniek op deze manier zijn vaste stek in de jeugdactiviteiten.

CoderDojo?

CoderDojo is een gratis club voor jongens en meisjes tussen 7 en 17 jaar, waar ze leren programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen, enz. Gesticht in Ierland in 2011, is het nu een wereldwijd netwerk van clubs die hun kennis en ervaringen delen. In ons land startte de eerste club in Antwerpen in 2013 nadat Martine Tempels, Senior Vice President van Telenet for Business en ICT Women Of The Year 2012, een VZW oprichtte. Sinds begin 2015 staat de teller van het aantal Belgische clubs op meer dan 35.

Elke club werkt met een team van vrijwillige coaches die samen met de kinderen aan de slag gaan. Soms wordt er gewerkt rond een centraal thema, maar meestal zijn het de kinderen zelf die bepalen wat ze willen maken. Dat kan een spelletje in Scratch zijn, een LED lichtorgel met Arduino, ontsnappen uit een doolhof met een Lego robot, of zo veel meer.

Experimenteren, samenwerken en oplossingen zoeken staan centraal. Niet het leren programmeren is de belangrijkste doelstelling, wel op een speelse manier ontdekken dat technologie plezant is.

MegaDojo in Genk

De meeste clubs komen één maal per maand samen om een drietal uur te werken. Dankzij de grote groei bereikt CoderDojo momenteel op die manier maandelijks meer dan 1000 kinderen en 300 coaches. Maar om nog meer coaches aan te trekken en het initiatief nog meer bekendheid te geven, organiseren ze op 7 mei een MegaDojo in Genk.

Deze MegaDojo richt zich op jongeren tussen 10 en 14 jaar en hun leerkrachten en wordt georganiseerd als een schoolreis. Tijdens deze dag zullen ze enerzijds een halve dag programmeren, maar anderzijds ook een halve dag ondergedompeld worden in de fascinerende wereld van technologie en wetenschappen tijdens een show en beurs waar robots, Teslas, 3D-printers, ... centraal zullen staan.

Gezocht: Extra Coaches

CoderDojo heeft al een zeer uitgebreide samenwerking met het bedrijfsleven, maar hoopt op nog meer steun te kunnen rekenen. Niet alleen zijn er extra coaches nodig voor alle clubs, voor de MegaDojo wordt vooral gezocht naar afgeschreven PC's die een tweede leven kunnen krijgen. Er is ook net een crowdfunding campagne gestart om het budget van de MegaDojo rond te krijgen.

Dankzij de vrijwiligers van CoderDojo kunnen nog meer kinderen en jongeren in aanraking komen met techniek!

Meer info: http://coderdojobelgium.be