5 jaar geleden doken de woorden “zelfrijdende auto”,  “autonomous car” en “self driving car” voor het eerst op in de Google Trends rapporten. Vandaag stappen zelfrijdende auto’s officieel uit hun kinderschoenen. Sterker nog, we kunnen onszelf de vraag stellen: hoe zal het verkeer er uitzien wanneer iedereen zich verplaatst met zo’n zelfrijdende auto?

Dit simulatiefilmpje toont hoe het verkeer er uitziet wanneer 1) alle verschillende deelnemers in het verkeer met elkaar kunnen communiceren en 2) daarbij gebruik maken van gigantisch veel data en 3) door een computer bestuurd worden. En dat allemaal met het oog op minder ongevallen en dus ook minder verkeersdoden. Straf!

Wat met de ethische hamvraag rond zelfrijdende auto’s?

Zelf geen controle hebben over je auto, brengt een netelige ethische kwestie naar boven. Stel, je rijdt op een autoweg en er valt een boom om. Je zelfrijdende auto moet deze keuze maken: crashen met fatale gevolgen voor de passagier of met dodelijke afloop voor de chauffeur? Want: de zelfrijdende auto weet - op basis van data - dat dit de gevolgen zouden zijn van de crash.

Google’s antwoord klinkt als volgt: “Onze ingenieurs zijn zich hiervan bewust. Maar zij zorgen ervoor dat de auto die keuze niet hoeft te maken. Wanneer er hevig stormweer is, zal de auto sowieso zijn rijstijl aanpassen, zodat die niet in deze keuze situatie terecht komt”.

Denk jij dat het zo’n vaart zal lopen in het verkeer? Wat is jouw mening over die zelfrijdende auto’s? Laat het ons weten!