Microsoft introduceerde in september de nieuwe versie van Office 365 waarmee Microsoft voor het eerst alles naar de cloud verhuist. Volgens Microsoft een groot pluspunt voor de productiviteit. Of dat echt zo is, bekeken we in deze review:

Office verhuist naar de cloud

Eerst en vooral wat duidelijkheid scheppen voor zij dit het niet van dichtbij gevolgd hebben. Office 365, gelanceerd in september, is niet de opvolger van Office 2010. Wel is het pakket een hervormde versie waarmee Microsoft voor het eerst alles naar de cloud verhuist. Ongeacht het toestel en zelfs ongeacht vooraf geïnstalleerde software: met een browser en een internetverbinding kan je in principe alles. natuurlijk blijft offline gebruik ook steeds mogelijk, het handige is dat het dan automatisch je bestanden bijwerkt wanneer je opnieuw met internet genonnecteerd bent. Zo beschik je steeds over je meest recente bestanden.

“De uitdaging voor Microsoft met Office 365 was om productiviteit heruit te vinden binnen een nieuwe context van mobiliteit en multiple devices,” vertelt Patrick Van Asch, product manager voor Office bij Microsoft België.

Productiviteit krijgt een nieuwe dimensie

Om productiviteit een nieuwe dimensie te geven, werden een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd die toelaten om eenvoudiger samen te werken en je werk overal en op elk toestel verder te zetten. De meest opvallende zaken op een rij:

  • Office 365 laat je nu toe om met verschillende gebruikers gelijktijdig aan één document te werken. Net zoals we dit reeds gewoon zijn van in Google Drive. Dit kan dan rechtstreeks vanuit de desktopapps. De functie is momenteel al beschikbaar in Word, PowerPoint en OneNote. Excel volgt later.
  • Office 2016 is beschikbaar voor pc’s, smartphones en tablets. Er zijn apps voor zowel Windows, Android als Apple. Dankzij “Roaming Documents” kan je vlot schakelen tussen verschillende toestellen, zonder aanpassingen aan je documenten te verliezen.
  • De Office-apps zitten boordevol functionaliteiten, maar soms zitten deze wel erg goed verstopt. De nieuwe zoekfunctie “Uitleg” werkt als een soort persoonlijke assistent en wijst je de weg naar de functie die je zoekt.
  • In Excel werden er maar liefst 6 nieuwe grafiektypes toegevoegd. Om financiële en hiërarchische informatie weer te geven, en de functie Prognose met één klik werd toegevoegd om snel een preview te geven van hoe je gegevens er zullen uitzien.

Email bijlagen mogen tot 6 keer groter zijn!

Op het vlak van email laat Microsoft met de Office 365 gebruikers toe om emails te verzenden waarbij nu tot 150 MB aan bijlages mogen bijzitten. Gedaan dus met het prutsen onder de 25 MB aan email bijlagen. Kleine noot hierbij, je moet dit wel manueel zelf gaan aanpassen in de instellingen.

Interessante prijszetting

De flexibiliteit van Office 365 zet Microsoft ook door in de prijszetting. Waar je vroeger één licentie kocht voor één gebruiker voor enkele honderden euro’s, kan je nu per maand en naargelang de noden abonnementen afsluiten. Met de Office 365 Home heb je zelfs een licentie voor Office op 5 apparaten te gebruiken. Dit voor slechts 99€/jaar. Maandabonnementen zijn ook mogelijk voor 10€/maand.

Opvallend: zowel voor Mac, PC, iOS & Android

Je hebt het waarschijnlijk al gemerkt, de radiocampagne rond Office 365 loopt op volle toeren. In de spot wordt ook de nadruk gelegd op Office 365 voor Mac en Android gebruikers. Een goeie zet volgens ons!

Ons verdict:

  • Vrij snel
  • Heel clean
  • Menu's zijn overeenkomstig met vorige versies 
    (Dus geen al te grote aanpassingen in gebruikservaring)
  • Meer dan redelijke prijs voor 5 licenties